по идея на Ели – Между триъгълника и тигана

“Продукти:
300 г стар фасул
Олио около 1 кафена чашка или най-добре на око
4-5 глави стар лук
4-5 пресни домата или от домати от консерва
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица суха подправка, съдържаща целина, морков, лук, червени чушки или домашна универсална зеленчукова подправка, каквато Пеп-чо прави (в никакъв случай готови универсални подправки като „Маги вълшебен вкус” и други подобни)
(при мен ,поради липса на тази суха подправка -1 пресен морков ,1 зелена чушка ,клонче целина)
Сол на вкус
1 супена лъжица червен пипер
Джоджен

Приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта. Кипва се на три пъти, като водата се изхвърля.
Слага се да ври с 1/2 глава стар лук, зеленчуковата поправка, 1 супена лъжица олио и вода около 1 1/2 л.
Свареният боб се отцежда и се прехвърля в тавичка, като се сипват 2-3 черпака от водата, в която е врял.
В отделна тенджера се слага ситно нарязана другата половина стар лук и се задушава в останалото олио. Когато омекне се добавят 2 настъргани домата или 1 супена лъжица доматено пюре. Разбърква се и се оставя около 1 минута на котлона. Отдръпва се тенджерата, слага се червеният пипер и отново се разбърква. Така приготвената запръжка се изсипва при боба. Ястието се посолява и се подправя с джоджен. Количеството подправки е на вкуса.
Отгоре се нареждат филийки червени домати, като може да са пресни, може и от консерва.
Плакията се запича. Когато доматите станат леко кафеникави по краищата, върху ястието се нареждат плътно филийки стар лук. Връща се тавичката във фурната и се пече, докато лукът стане златист.
Фурната се нагрява до температура 200 градуса Целзий.
Ястието трябва да е запечено, но да остане сочно. Ако прецените че е сухо, преди да наредите лука може да сипете още малко от водата, в която е врял боба.
Тъй като въпросната вода е с олио, лук и е останал малко боб, от нея с добавки на зеленчуци сътворявате боб чорба.”

Anuncios