Всяко нещо си има начало … та и при мен ….крайно време беше да пробвам да декoрирам тортичка …След месец и половина мога да кажа,че удоволствието е огромно …въобще не била страшна тази работа,която ми изглеждаше толкова трудна 🙂

Поводът …едни симпатични млади зайковци …които много обичам …
Рецептата … благодарение на Дими –“Тайната на нашата вечеря”

Чашките …още една изненада за децата …

Вита заешка торта

За тестото:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. кристална захар
70гр брашно
15гр пшеничено нишесте
кората на един лимон

“Разбъркват се жълтъците с лъжица захар и настърганата лимонова кора.
Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавя жълтъчено-какаовата смес, брашното се пресява и също, заедно с нишестето внимателно добавя и разбърква с дървена лъжица.
Малка част (2-3с. л) от получената смес се отделя и разпределя в кръг с диаметър 22см. върху тава, застлана с готварска хартия.
Останалото тесто се изсипва в тава с размери 30х40см, също застлана с хартия, разпределя се равномерно и заравнява.
Пече се на средна скара, 230°C, в предварително загрята фурна за около десетина минути, като още от 8-та минута се проверява с клечица: не трябва да е препечено, тъй като ще загуби от еластичността си. Когато е вече готово, се изважда и обръща върху предварително подготвена влажна кърпа, хартията се маха, покрива се и отгоре с влажна кърпа и завива внимателно на руло.

За покритието и пълнежа на тортата използвах Крем -Ганаш :

300 мл течна сметана
200 г тъмен шоколад /с над 40% съдържание на какао /

Сметаната се загрява и преди да заври в нея се поставя начупения на малки парченца шоколад .Отстранява се от огъня и се бърка до получаване на еднородна смес .Оставя се да се охлади в хладилник минимум три часа или във фризера за половин час .
Крема се разделя на две .Едната половина,която ще е за пълнеж на тортата се разбива с миксер на пухкав крем ,а с останалата част се покрива тортата с помоща на шпакла

Фигурките за украсата са от захарно тесто – Fondant

Anuncios