Etiquetas

, ,

по рецептата на Пеп-4о

цитирам:
“Това е дозата за един средно голям глинен гювеч (2.5л) или тава. Ако се прави в тава, добре е да се завие с фолио, за да може да се задуши.

Продукти:
3-4 средни скумрии
1л. доматен сок
1-2 ч.л. мед
40-50мл. оцет
2 големи глави лук
50мл олио
5-6 кис.краставички
200гр грах и/или сварен бял боб***
2 дафинови листа
1-2 моркова по желание ***
чушка – печена, сурова или маринована – също по желание***
сол на вкус и черен пипер на зърна

Приготвяне:
1.Рибата се почиства и нарязва на котлети (шайби) и поставя в тенджера с литър вода и оцета, едро нарязания лук и зърната черен пипер да поври на тих огън за 15 мин.
2.Внимателно се изважда с решетъчна лъжица и отцежда. ;
3.Краставичките и морковитесе нарязват на кръгчета, чушката – както се случи, на кръгче, на ленти, на шайби.
4.Отцедената риба се нарежда в гювеча плътно на един ред.
5.Останалите продукти се нареждат на следващ ред, отново нарежда ред риба. Ако са останали зеленчуци се поставят отгоре.
6.Залива се доматения сок. Посолява на вкус, прибавя дафиновия лист, олиото, меда и още няколко зърна черен пипер и запечатва гювеча с тесто (брашно, вода) .
7.Пече се във фурната първо 20-25 мин. (до завиране) на 250*, след това намалява градусите на 180*.
8.Ако е в тава – пече се около час, завита с фолиото.

***Тези продукти ги слагам тогава, когато ги имам. Ако нямам, не си правя труда да ходя на магазина за тях, те са по желание.”

Anuncios