Etiquetas

Това е десерт с арабски произход,което в превод означава Медена пита,направена с мед,бадеми,галета и подправки.Alajù е предшественик на днешната халва,сладкиш -типичен за испанската област Куенка,вкоренен в тези земи с времето.Има документи ,които доказват това .Така дон Енрике де Гусмáн,втори херцог на Медина Сидония поръчал през 1489 година за сватбата на сина си дон Хуан с доня Исабел Олано “dos canastos de alajú que sea muy bueno” /две кошници от най-доброто /-цитат от книгата “Horno y figón para un tormo”, editorial Zaquizami, Madrid 1995.

Неизменна част от храната на пастирите -богата на калории ,лесна за транспортиране и съхранение .

Всяко семейство има своя рецепта за Алаху,но вече все по-рядко се приготвя по домовете.

И така …рецептата ,която между другото се приготвя много бързо и лесно .

Продукти:
400 г мед
250 г обелени бадеми
200 г галета ,от най-фините
няколко капки портокалова есенция
6 – 8 кръгли сладкарски обложки с 20 см диаметър/ако нямате такива ,пробвайте с вафленi кори …няма да са автентичните сладки,но ще имате едни вкусн халвички /

1. Отделете по 15 цели бадема за всяка тарта Алаху .Останалите смелете .
2. Загрейте меда на огъня,прибавете смлените ядки и галета.Оставете сместа още няколко минути на огъня,като бъркате непрекъснато.
3. Накрая прибавете есенцията и оставете сместа да се охлади леко .
4. Разпределете я върху половината от подложките,разстeлeте с помоща на лъжица почти до краищата и покрийте с останалите .С дървена дъска притеснете леко …/подложките са много фини и чувствителни /,докато смеsта стигне до борда на подложката.

Повярвайте ми,вкусът си заслужава !

източник: Webos fritos

Anuncios