Etiquetas

, ,

Продукти:
500 г кори
300 г краве масло
250 г орехови ядки
750 г захар
500 г вода
лимонов сок

Приготвяне:
В намаслена тава се нареждат корите една върху друга.Между тях се слагат нагънати кори,за да се получи по-голяма височина.Работи се с полуизсъхнали кори.
Когато се наредят две трети от корите,се слага плънката от орехи,които предварително са смлени/аз оставям половината орехи начукани/.Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници,квадрати или ромбове.Залива се равномерно с кипяща мазнина и се пече до зачервяване.
Опечена и изстинала баклавата се залива с хладък сироп,който е врял около 10 мин.Към сиропа се добавя лимонов сок,за да не се озахари.
За да се получи лъскавина,излишният сироп се събира,като тавата се наклонява.Изважда се едно парче и с лъжица се събира непогълнатият сироп,който кипва отново,за да се посгъсти и с него баклавата се залива отново.
Най е вкусна поднесена на другия ден .

източник: Наша кухня 1966  г
Anuncios