roscon2 Традиционен испански сладкиш за празника Los Reyes Magos/Вълшебните крале/ на 5 срещу 6-ти януари,който прилича на козунак с дупка в средата,украсен със захаросани плодове и най- често със сметанов или шоколадов пълнеж.В него е скрита една дреболия-а в най-големите и по няколко,която може да бъде каква ли не:фигурка на един от кралете,кученце,коте,балеринка,ключе,панделка…Късметлията на който се падне подаръчето ще е най-щастлив през годината.” 1.Първо приготвяме ароматите,като за целта слагаме на котлона в малка тенджерка да заври 50 мл. вода с 40 гр. захар и пръчица канела.Когато заври сместа прибавяме настърганата кора на 1/2 лимон и 1/2 портокал и похлупваме .Като се поохлади добавяме 20 мл. коняк или ром и 2 с.л. Agua de azahar – вода от портокалов цвят/ако нямате не е фатално/.Отделяме на страна тази ароматна смес и започваме тестото . 2.Приготвяме закваската .В 50 мл. леко затоплено с 1 к.л. захар прясно мляко прибавяме 25 гр. прясна мая .Разбъркваме добре и прибавяме 90 гр.брашно/de fuerza/.Получава се малка тестена топка,на която правим кръст в средата с нож и поставяме да втаса в достатъчно голям съд с леко топла вода .Просто пускате топкататесто във водата и захлупвате съда.За около 15 мин. увеличава обема си двойно.През това време приготвяме основното тесто. 3.Правим кладенче в 450 гр. брашно.Изсипваме първо приготвената ароматна смес,след това предварително разбити 2 яйца и 2 жълтъка със 100 гр. захар,50 гр. леко затоплено мляко,втасалата мая, и размекнатите на стайна температура и нарязани на парченца 75 гр.краве масло и 75 гр. свинска мас .Замесваме тесто,което оставяме на топличко да втаса за около 45 мин./аз включвам фурната на 50 градуса и така…/След това наново месим,месим,месим,като ръсим плота с брашно ако е необходимо и оформяме тестото на топка,правим с пръст дубчица в средата и разтегляме ,разтегляме с ръце,докато се увеличи достатъчно пръстена,гледаме да не остане малък вътрешния отвор,защото при втасването ще се затвори. 4.Така приготвеното руло поставяме в тавичката на фурната върху хартия за печене и оставяме да втаса още веднъж.Тогава намазваме роскона с разбит жълтък и украсяваме със захаросани плодове,захар напясъки ядки.Печем го в предварително агрята на 200 градуса фурна,която намаляме на 180,когато вкараме тавичката за печене.Печенето продължава около 30 мин.Преди даизвадите роскона от фурната,оставете го на отворена врата около десетина минути,а да не спадне.

по рецептата на Ауро - La cocina de Auro

dibujoreyesmagos

Anuncios