Etiquetas

,

Продукти :
около 1 кг брашно
10 г сол
1 ч.л. олио
400 мл хладка вода
400 г мазнина
250 г сирене
4 яйца
щипка сода бикарбонат

Брашното се пресява и се прави кладенче,в което се слага солта.
С хладка вода се замесва тесто,което се меси около 20 минути,докато се изглади и тук-там се получат шупли.
Така замесеното тесто ,намазано с мазнина и покрито с фолио или кърпа,се оставя да стои на топло около 1/2 час.За по-бързо и удобно тестото предварително се накъсва на топки,големината на които зависи от съда в който ще се пече баницата.
След като тестото се поразпусне/сигурен показател за което е,като се дръпне малко от готовото тесто,то не се връща в първоначалното си положение/,с помоща на точилка се разточват кръгове с диаметър около 25 см.,които се оставят малко да поотлежат и се разтеглят с ръце.
Разтеглените кори се налагат една върху друга в тава,леко намазана с мазнина .Ако се сложи много мазнина баницата няма да нарасне.При много мазнина,тя не се пече,а се пържи.
Между всяка кора се ръси мазнина .
От сиренето,разбитите яйца и содата ,която се слага в последния момент се прави плънка.Предназначението на содата е между корите да се получи въздух и така баницата става пухкава.Плънката се поръсва тук-там между корите.Плънката се слага,след като са наредени повече от половината кори.Така долните кори,понеже нямат тежеста на плънката,се отделят повече една от друга и баницата става по-дебела.

Нареждат се приготвените късмети ,ако баницата е новогодишна 🙂
/Аз правя първата и последната по-големи .Така с краищата,които надстърчат покривам корите,преди да сложа последната ,която подгъвам около краищата ./
За да придобие хубав вид и да стане лъскава баницата се поръсва с вода и мазнина .
Пече се в предварително загрята фурна .След като се опече се държи на топло,за да не спадне и да стане клисава.
До поднасянето се държи покрита с кърпа,без да се ръси с вода .

източник: Наша кухня – 1966

Anuncios