Има сполучливи …има и много сполучливи рецепти …Тази например няма да я забравя скоро .Mалките хлебчета -чапати стават толкова меки и въздушни,че само като ги опитате,ще забравите всичко останало 🙂
По принцип закваската за Чапата се приготвя от предния ден,но аз ще ви предложа по-бърз вариант и също толкова вкусен.Допълнителната закваска /тестото-майка/ прави така хактерния изглед на този вид тестени изкушения.
Рецептата е от книгата за теста на Термомикс ,а начина на приготвяне на известния хлебар Richard Bertinet.

SS854565

Продукти за тестото-майка /закваската/:
100 мл вода
10 г прясна мая
180 г твърдо брашно/Harina de fuerza-това брашно е по-твърдо от обикновеното и с високо съдържание на глутен/
1 ч.л. захар

Продукти за основното тесто :
260 мл вода
30 г прясна мая
430 г твърдо брашно /harina de fuerza/
50 мл зехтин
1 ч.л. сол

Приготвяне на закваската :
1. Брашното изсипете в голяма удобна за месена купа.Направете кладенче и натрошете маята.Прибавете останалите продукти и омесете добре .Покрийте и оставете да втаса на топличко,докато удвои обема си.

Приготвяне на тестото:

1. При закваската прибавете останалите продукти,малко по малко,като месите непрекъснато,докато тестото стане еластично и гъвкаво.
2. Разточете тестото върху набрашнения кухненски плот във форма на правоъгълник ,с размер на тавичката на фурната .Аз използвах голяма правоъгълна тава.
3. Оставете да втаса десетина минути..
4. Загрейте фурната на 180˚ и набрашнете тавата,в която ще печете чапатите.
5. С много остър нож разрежете правоъгълника на 24 части .Аз го разрязах на 12 части …и много внимателно пренесете парченцата върху тавата за печене,с помоща на фина дървена лопатка.Внимавайте да не загубят формата си.
6. Поръсете ги с брашно и ги оставете на топличко да втасат още 20-30 мин.
7. Напръскайте фурната с вода ,с помоща на спрей
8. Печете чапатите 10-15 мин.
9. Оставете ги да изстинат върху решетка.

Пекат се на два пъти ,като помежду им се оставя разстояние.

Тези чапати се замразяват идеално.И изваждайки го половин час предварително ,ще имате чудесна закуска.
“Нещо,което ме кара да подсвирквам е …отварям една ,намазвам я с доматен сок,поръсвам с малко зехтин,щипка едра сол и парче омлет… ¡Удоволствие за боговете!”

SS854567

SS854572

източник:Webos fritos

spain_flag

Chapatas

La chapata necesita un fermento que le ayude a crear esa estructura ligera tan característica de este tipo de pan. Para esta receta voy a utilizar una masa madre en la que el tiempo del reposo será hasta que doble el tamaño. En otra ocasión veremos una receta de chapata más refinada y laboriosa, en la que el fermento se prepara el día anterior.
a receta de los ingredientes pertenece al libro de masas de Thermomix y la forma manual de elaboración a mi panadero de cabecera, Richard Bertinet.

Ingredientes para la masa madre
100 ml de agua
10 gr de levadura prensada fresca de panadería
180 gr de harina de fuerza
1 cuharadita de azúcar

Ingredientes para la masa de pan
260 gr de agua
30 gr de levadura prensada fresca de panadería
430 gr de harina de fuerza
50 gr de aceite de oliva virgen extra
1 cucharadita de sal

Preparación tradicional
Masa madre
1. Poner la harina en un cuenco mezclador. Desmenuzar la levadura. Añadir el resto de los ingredientes. Mezclar bien y dejar reposar hasta que doble su volumen.Masa de pan
1. Añadir a la masa madre el resto de los ingredientes. Ir amasando poco a poco hasta que la masa tenga una textura ligera, elástica y flexible.
2. Sacar la masa sobre una superficie aceitada, aplastándola bien con las manos, y formando un rectángulo del tamaño aproximado de la bandeja del horno. Yo lo hice sobre una tabla grande.
3. Dejar reposar unos minutos para que la masa coja cuerpo.
4. Precalentar el horno a 180˚ y engrasar la bandeja de horno.
5. Con un cuchillo muy, muy afilado, cortar la masa en 24 trozos y colocarlos muy cuidadosamente en la bandeja del horno ayudándonos de una pala de madera fina, para que no pierdan su forma. Espolvorear con harina para su terminación.
6. Dejar reposando en lugar templado de 20 a 30 minutos.
7. Rociar el horno abundantemente con un spray con agua.
8. Hornear de 10 a 15 minutos.
9. Dejar enfriar sobre rejilla.
Yo las horneé en dos tandas, ya que mi bandeja del horno no es demasiado grande.

Estas chapatitas congelan estupendamente. Y solucionan una merienda con sacarlas media hora antes de su consumo. Una cosa que me chifla es abrir una, estrujar un tomate, unas gotas de aceite, un pelín de sal gorda y una tortillita francesa… ¡Placer de dioses!

SS854575

Anuncios