Традиционни сладки в Испания за ноща на Вси Светии / Todos los santos
Продукти:
❧ 80 мл.олио
❧ 250 мл.вода
❧ 250 гр. брашно
❧ 4 яйца
❧ сол
❧ пудра захар
❧ канела
Приготвяне:
Загряваме водата в подходящ съд,заедно с олиото и солта.Когато заври,сипваме брашното…отдръпваме съда от огъня и бъркаме без да спираме с дървена лъжица,докато тестото започне да се отделя от съда.
Прибавят се яйцата,едно по едно./Процедурата е същата както при приготвяне на пареното тесто/
Загряваме мазнина в дълбок съд на среден огън.
С лъжичка,потопена в топло олио вземаме от сместа и пускаме топчета в сгорещената мазнина…Внимаваме огъня да не е силен…Топките тъкмо изглеждат златисти и готови,когато се надуват…после отново…и отново…Ако огънят ни е силен,ще ги изгорим…
Вече изпържените топчета изваждаме върху домакинска хартия и още топли ги поръсваме с пудра захар и ако желаем и с канела.
Готовите бунюелос се пълнят със сметана,шоколад или крeм.Аз ги напълних с Crema pastelera по рецептата на Pavka.
Crema pestelerа / Сладкарски крем
1л.прясномляко/при мен 700 мл.
1 пръчка канела
кората на един лимон
220 гр.захар
4 жълтъка
80 гр.натурално цареви4но нишесте
Слага се млякото със захарта,канелата и кората на лимона да заврат(само да се вдигне и се сваля от котлона да не хване кора млякото).В друг голям съд се разбиват жълтъците.Когато млякото е готово много бавно се сипва към жълтъците при непрекъснато бъркане.Прецежда се през цедка,за да се отделят канелата,лимона и остатъците от жълтъците.Слага се на бавен огън.Нишестето се разбива с малко вода исе прибавя към другата смес.Увели4ава се огъня и се бърка непрекъснато докато се сгъсти(не много гъсто).За да не хване отгоре кора се слага веднага отгоре прозрачно фолио плътно залепено за съда.Ползва се за торти,пълнежи или само така.
Габи, много вкусно изглеждат тези бунюелос – разновидност на еклери. Но кой не обича еклери! А тези пърженички, сигурно още повече :). Поздрави и хубави дни!
🙂
Que tiempo has dedicado a tremendo a porte y hay
muchas informacion que no sabia que me has enseñado,
esta espectacular.. te queria corresponder el espacio que
dedicaste, con unas infinitas gracias, por enseñarle a personas como
yo jijiji.
Besos, saludos