Традиционни сладки в Испания за ноща на Вси Светии / Todos los santos

Продукти:
❧ 80 мл.олио
❧ 250 мл.вода
❧ 250 гр. брашно
❧ 4 яйца
❧ сол
❧ пудра захар
❧ канела

Приготвяне:

Загряваме водата в подходящ съд,заедно с олиото и солта.Когато заври,сипваме брашното…отдръпваме съда от огъня и бъркаме без да спираме с дървена лъжица,докато тестото започне да се отделя от съда.

Прибавят се яйцата,едно по едно./Процедурата е същата както при приготвяне на пареното тесто/

Загряваме мазнина в дълбок съд на среден огън.

С лъжичка,потопена в топло олио вземаме от сместа и пускаме топчета в сгорещената мазнина…Внимаваме огъня да не е силен…Топките тъкмо изглеждат златисти и готови,когато се надуват…после отново…и отново…Ако огънят ни е силен,ще ги изгорим…

Вече изпържените топчета изваждаме върху домакинска хартия и още топли ги поръсваме с пудра захар и ако желаем и с канела.

Готовите бунюелос се пълнят със сметана,шоколад или крeм.Аз ги напълних с Crema pastelera по рецептата на Pavka.

Crema pestelerа / Сладкарски крем

1л.прясномляко/при мен 700 мл.
1 пръчка канела
кората на един лимон
220 гр.захар
4 жълтъка
80 гр.натурално цареви4но нишесте
Слага се млякото със захарта,канелата и кората на лимона да заврат(само да се вдигне и се сваля от котлона да не хване кора млякото).В друг голям съд се разбиват жълтъците.Когато млякото е готово много бавно се сипва към жълтъците при непрекъснато бъркане.Прецежда се през цедка,за да се отделят канелата,лимона и остатъците от жълтъците.Слага се на бавен огън.Нишестето се разбива с малко вода исе прибавя към другата смес.Увели4ава се огъня и се бърка непрекъснато докато се сгъсти(не много гъсто).За да не хване отгоре кора се слага веднага отгоре прозрачно фолио плътно залепено за съда.Ползва се за торти,пълнежи или само така.

Anuncios