Etiquetas

, ,

Sakuskiyas или sakusquinas …това са вид малки и превъзходни понички/или аз така ги нарекох / Правят се в някои от добрите испански сладкарнички,ако сте имали късмет да ги опитате ,знаете колко са вкусни … разбира се,шарката им е различна,но рецептата е една и съща .
Тестото е тип парено …пържено,много леко …фантастично е .Тези сладкишчета са много забавни,не са трудни,но си искат своето …
За да се получи желаната маса,се изисква много сила …може да използвате кухненски робот,но аз ги разбърках на ръка…така по-добре усещам тестото и разбирам реакцията му.
Трябва да имате търпение и …сладкарски пош с необходимия никелиран накрайник/с профил тип звезда/ под ръка. Трябва да сте внимателни при пърженето – да получите златисти понички без да ги загорите …и накрая с търпение да им направите белтъчната баня .
Можете да направите половината доза тесто… както аз си мислех да сторя…но пред очите ми се появиха всички изцапани съдове,пошове …изгубеното време…и после…няколко хапки на човек…О ,не …направих цялата доза и … група приятелчета бяха очаровани от моето решение …
Хубаво е да свършат преди да са изминали два часа от направата,тогава глазурата е хрупкава… а след това поомекват .Това е минус…но какво от това .
Тези деликатесни малки и вкусни понички могат да се хапнат без да се налага да хващате първия самолет за Мадрид или Куенка …например.Излезли от вашите ръце ще изпитате истинско удоволствие и наслада …

Ето и рецептата …

Продукти за 70 малки понички:
250 г брашно
250 мл пълномаслено прясно мляко
250 мл вода
50 г масло
2 супени лъжици захар
щипка сол
2 яйца и жълтък /белтъка на третото яйце е за глазурата/
2 чаени лъжички бакпулвер

За глазурата :
Белтъка на едно голямо яйце
Няколко капки лимон
Пълна супена лъжица тъмен ром
175 гр пудра захар

Приготвяне:
1. Слагаме тенджерка на котлона да заври водата с млякото, захарта, щипка сол и маслото.
2.Когато излезят първите балончета при завирането на един път изсипваме пресятото брашно.Бъркаме с дървена лъжица на слаб огън докато сместа започне да се отделя от стените на съда и стане на топка .
3. Отстраняваме съда от котлона и продълаваме да въртим и бъркаме ,докато изчезнат буците брашно и сместа се поохлади .Изчакваме до пълно охлаждане .
4. През това време изрязваме квадрати от хартия за печене ,със страна около 8 см, /върху тях ще шприцоваме /
5.Така…тестото вече е охладено.Прибавяме едното яйце и бъркаме,докато напълно се усвои …търпение…става бавно … след това прибавяме второто яйце и жълтъка на третото /не сте забравили,че белтъка е за глазурата,нали/.
6.Когато яйцата са усвоени напълно,слагаме бакпулвера .В тази рецепта се прибавя в този момент,а не в брашното,както при други сладкиши .
7.Загряваме олио или лек зехтин в тенджерка,не много голяма.Количеството на мазнината трябва да е достатъчно,за да могат поничките да плуват в нея.Олиото трябва да не е горещо…така ще прегорим нежните понички,а отвътре ще останат сурови .На 10-степенна витрокерамика,включете на 7 ,на 6 степенен ел.котлон –на 4.
8.Слагаме тестото в сладкарски пош със звездовиден накрайник ,аз имам три големини и използвах средната,но ми се струва,че по-добре щеше да стане с най-малката/
9.Шприцоваме малки,кръгли хапчици върху предварително нарязаните хартиени квадратчета .
10.Глазурата приготвяме като разбиваме белтъка с пудрата захар,капките лимон и двете лъжици ром.
11.Пържим дребосъците за няколко минути заедНо с подложките…не трябва да се пипат с ръка .Още топли ги потапяме в глазурата и изваждаме върху решетка.
Перфектни са … особено през първите два часа …:)

Огромна благодарост на Су /Webos fritos / …за рецептата,подробните обяснения и подкрепата … Има рецепти ,които остават за цял живот !

Susana, un beso grande, grande ¡ Gracias!

add to del.icio.us :: Add to Blinkslist :: add to furl :: Digg it :: add to ma.gnolia :: Stumble It! :: add to simpy :: seed the vine :: :: :: TailRank :: post to facebook

Anuncios