Etiquetas

, ,

Продукти за един малък венец:
225 гр. фино брашно /за Испания- harina de fuerza -за хляб,богато на глутен /
½ ч.л.сол
30 гр. захар
8 гр. захар с ванилия
8 гр. мляко на прах
14 гр. прясна мая /или 2 ч.л. суха мая/ През лятото не ви е необходима толкова мая…сложете 8-10 gгр. или 1 ½ ч.л. суха мая/
1 голямо яйце,леко разбито
75-100 мл. хладка вода /unos 30º C/.
20 гр. разтопено краве масло
10 гр. свинска мас /или масло/маргарин/
Разбит жълтък за намазване

Пълнеж:
30 гр. разтопено/не горещо/ краве масло
60 гр. стафиди,предварително накиснати в малко ром
60 гр. нарязани сушени кайсии
55 гр. нарязани бадеми
55 гр. кафява захар
1 ч.л. канела
1/8 ч.л. настъргано инд. орехче
щипка джинжифил/по желание

Глазура:
110 гр. пудра захар
вода
1/2 капачка ликьор/при мен от череши/
25 гр. бадеми за украса

❧ Пресяваме брашното .Прибавяме към него млякото на прах,солта ,захарта ,ванилията и маята/ако работите със суха,както мен/ Разбъркваме всичко добре.Правим кладенче и изсипваме разбитото яйце,маята/ако работим с прясна…като предварително сме я направили на кашичка/ и леко топлата вода .Месим,докато тестото се изглади и спре да лепне по плота.Ако е необходимо прибавяме още брашно.
❧ Оставяме тестото в намаслена купа да втаса /на 28º/и покриваме с кърпа.При мен около 1 час и половина.
❧ Когато тестото удвои обема си го разстиламе на набрашнена повърхност и разточваме на правоъгълник 45×30 cm2, горе-долу.
❧ Смесваме захарта с подправките за плънката ,сушените плодове и бадемите .Намазваме разточената кора с разтопено масло и намазваме с плънката.
❧ Завиваме на руло и след това затваряме на пръстен,като краищата намазваме с малко мляко или вода.
❧ Слагаме полученият венец в тавичката на фурната върху хартия за печене и правим разрези с ножа ,от вън-на вътре,като оставяме 3-4 см между всеки от тях…Вътрешната страна трябва да остана цяла,не разрязана…като цвете… Много внимателно ,като повдигаме с нож венеца ,го разширяваме така,че да се раздалечат отделните парченца .
❧ Оставяме да втаса на топло,докато удвои още веднъж обема си.
❧ Печем в предварително загрята на 200º фурна до зачервяване.
❧ След опичане ,внимателно изваждаме венеца и го намазваме със подсладена вода.
❧ За глазурата смесваме пудрата захар,ликьора с вода ,докато получим лека и подвижна маса .
❧ Украсяваме с бадеми ,които залепяме върху глазурата.
Източник : i-recetas

Anuncios