Etiquetas

,

по рецептата на Пеп-4о

Неустоимо вкусни,нежни,меки …излизат доста и се харесват от всички момчета в къщата🙂

Пепи,благодаря ти !

Сусамени гевречета

Продукти за 18 бр.
за закваската:
30 г прясна мая (2/3 кубче)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 мл топла вода
50 г брашно
за тестото:
4 с.л. захар или 3 с.л. мед
70 мл олио
300 мл прясно мляко
брашно – около 500-550 г
 и още:
3 с.л. мед /или захар/
200-250 гр сусам
 
Приготвяне:

Маята се размива в топлата вода, заедно със солта и захарта. Прибавя се брашното, да се получи кашичка.
Покрива се и оставя на топло за 10-15 мин. да шупне.
В голяма купа се пресява брашното, прибавя се захарта /или леко разтопения мед/, олиото, затопленото прясно мляко и закваската.
Омесва се меко, еластично тесто / ако лепне му се прибавя още малко брашно/ на топка.
Покрива се с намаслено свежо фолио и прибира в купа на топло място, докато втаса /да удвои обема си. От захарността на тестото става малко по-бавно, отколкото при нормалното тесто/
Отделените 3 лъж. мед се разтварят в 3 с.л. топла вода в широка чиния.
Сусама се изсипва на плота на правоъгълник, широк не повече от 5-6см., но дълъг.
Тестото се разделя на 3 топки, всяка от които с ръце се „точи” и оформя на дебела пръчка.
Всеки фитил се реже на 6 парчета. Взема се отрязано парче между дланите, изтънява се на дълъг фитил.
Той се потапя в чинията с медената вода /ако е по-дълъг на два пъти/, изважда и поставя в приготвения правоъгълен пласт сусам, като леко се овалва в сусама.
Премества се на чисто и сухо място и още веднъж обтрива с двете длани като точене, за да може да полепне добре сусам по тестото.
Завива се на кръгче (В никакъв случай не трябва всички да са еднакви, всяко трябва да си има свое мнение) и прищипват двата края, за да се слепи добре. Може да се направят и по-големи кравайчета, като за целта тестото се раздели на по-малък брой парчета.
Поставят се на хартия за печене в тава, на разстояние поне 4-5 см. едно от друго.
Не се оставят да втасват! Всяка тава с приготвени гевреци се поставя в студена фурна, включва на 100*, като през 10 мин. се увеличават градусите с по 10, докато стигнат 180*. Пекат се до съвсем леко порозовяване.
Така, докато се пекат те и втасват, увеличават обема си поне два пъти.
Изваждат се и покриват с кърпа за 15-20 мин
*** Ако искате да заблестят, след като са изпечени се изваждат и с четка намазват всяко с останалата медена вода. “