Etiquetas

Продукти за форма с размер 15 х 15 /ако имате и по-голяма,просто увеличете продуктите /
115 гр. бял шоколад
60 гр.краве масло на парченца
1 голямо яйце
35 гр. захар
8 мл.екстракт от ванилия/или 1-2 пакетчета на прах/
80 гр. брашно
½ ч.л. сол
60 гр. черен натурален шоколад,на парченца
35 гр. нарязани орехови ядки /могат да се заменят с парченца шоколад /

Приготвяне:
Обличаме формичката в хартия за печене.
Натрошаваме шоколада с помоща на нож .Прибавяме парченцата масло и на водна баня ,на много слаб огън бъркаме шоколадовата смес,докато се разстопи маслото.В този момент дръпваме съда и разбъркваме,докато получим гладка и хомогенна смес .
Разбиваме яйцата със захарта на пяна.Прибавяме ванилията и поизстиналата шоколадова смес,малко по малко.Разбъркваме добре и прибавяме брашното ,разбъркано със солта , парченцата шоколад и орехови ядки.Изсипваме сместа във формичката и се заемаме да приготвим следващия слой,преди да метнем във фурната .

Блат с Кока кола:
120 мл.Кока Кола
55 мл.лек зехтин или олио
55 гр. маргарин
10 гр.какао на прах
200 гр. захар
135 гр. башно
¼ ч.л. сол
½ ч.л. сода бикарбонат
1 голямо яйце
60 гр. исело мляко
5 мл.екстракт от ванилия
По желание –парченца бял шоколад,на вкус /около 50 гр./

Загряваме фурната на 175 ºC .
В купа разбъркваме брашното ,захарта,солта и содата.
В отделен съд смесваме олиото,колата.,аргарина и какаото .
Загряваме леко,докато получим хомогенна смес и прибавяме към брашното.
Идва ред на яйцето,млякото,ванилията и парченцта шоколад.
Изсипваме тази кафява смес върху бялата и печем сладкишчето около 20-25 мин.
Охлаждаме ! За да стане бързо потапяме формичката в съд със студена вода .
След това – в хладилника …а през това време приготвяме глазурата .

Шоколадова глазура с Кока Кола

За шоколадовия сос

50 гр. черен шоколад /66 %/
96 мл .Кока Кола
35 гр. пудра захар
50 мл.заквасена сметана

…и още за глазурата
100 гр. натурален шоколад на парченца
80 мл.течна сметана
20 гр.краве масло
110 мл. oт предварително приготвения шоколадов сос

Приготвяме шоколадовия сос,като парченцата шоколад разтопяваме на водна баня заедно с Кока-колата и заквасената сметана .Бъркаме непрестанно на слаб огън,докато получим брилянтно гладка смес .Отделяме настрана и бързо приготвяме глазурата,докато сосчето не е започнало да изстива.
Начупваме шоколада за глазурата/100 гр./.Загряваме сметаната и когато заври я изсипваме при шоколада.Бъркаме с шпакла от центъра към ръбовете на съда,докато шоколада се разтопи.Леко загряваме сместа ,преди да добавим парченцата масло .Разбъркваме и добавяме шоколадовия сос.
Заливаме сладкиша внимателно с получената глазура ,като леко потупваме с лъжицата,за да не останат балончета в основата .
Обратно в хладилника и …да ви е сладко ! Ако имате търпение изчакайте до другия ден …насладата ще е по-голяма

Не е чак толкова сложно,колкото изглежда .

И един лесен начин да направим глазурата …

150 гр.краве масло
300 гр.пудра захар
44 мл.Кока Кола
3 с.л. какао на прах
прахче ванилия

На слаб огън разтопяваме маслото,прибавяме Кока колата и какаото.Разбъркваме добре и прибавяме захарта и ванилията без да сваляме съда от огъня …бъркаме докато получим гладка смес.

източник : i-recetas

Anuncios