Etiquetas

,

Продукти: 1 малък октопод
1/2 кг.средни на големина картофи
едра морска сол
1/2  ч.л. сладък червен пипер и 1 ч.л. лют червен пипер
3-4 ск.чесън
зехтин

Приготвяне :
Октоподът сварявам по същия този начин.
❧ Измивам картофите много хубаво с четка и ги слагам в тенджера,без да ги беля/,да покрият дъното и./В Испаия се продават специални картофи ,които се варят с октопод-леко червеникави / Поръсвам ги с морска едра сол,около 1 ч.л. Наливам вода/250 мл.за 500 гр.октопод/,при мен около 1 литър и слагам на котлона да заври.Идва ред на октопода.Внимателно слагам и него в тенджерата върху картофите…поръсвам и него със морска сол…След около 10 мин. изваждам октоподчето и го оставям да “почине”докато поизтине леко/за да не му падне кожата/…През това време намалям огъня до минимум…тази процедура повтарям още два пъти. Времето за готвене зависи от големината на октопода.При мен беше около 45 мин.Октоподят се сварява за същото време,за което се сваряват и картофите.Проверявайте с клечица месото,като гледате да не го преварите,да не стане жилаво.Отделям водата от варенето/аз я прибирам и с нея приготвям паея/,оставям месото и картофите да изтинат хубаво.
❧ Пипалата на октопода нарязвам на парчета  ,всяко по  8 см.
❧ Разпределям ги по 3-4 върху фолио,като гледам рулцето,което ще се получи да има равномерна ширина.Подреждам парченцата така .
❧ Завивам рулцата във фолио,като ги притискам хубаво.Трябва да са стегнати.
❧ Получените рулца охлаждам във фризера ,като внимавам да не замръзнат.

❧  В 4-5 с.л. зехтин  запържвам нарязан чесън-около 3-4 скилидки ,1 ч.л. лют червен пипер и 1/2 ч.л. сладък червен пипер и слагам веднага сварените картофи,предварително обелени.Започвам да бъркам,като едновременно с това мачкам картофите с вилица,докато получа пюре.
❧ Отделям фолиото от рулцата и ги срязвам напречно на две.Сервирам ги с картофеното пюре.

Anuncios