по рецептата на sladka _hapka/Гответе с мен

цитат:
“За тестото:
450 г. брашно
280 мл. прясно мляко
10 г. прясна мая (1/4 пакетче)
2 с.л. разтопено масло (олио)
1/4 ч.ч. захар
1 ч.л. сол

За плънката:
4 с.л. разтопено масло
1/3 – 1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела

За глазурата:
1/2 ч.ч. пудра захар
2 – 3 ч.л. прясно мляко

От посочените по-горе продукти се замесва меко тесто и се оставя да втаса за около 1 час или докато удвои обема си.
Стафидите се поставят в съд с топла вода, да омекнат. Когато тестото е вече втасало, се отцеждат добре от водата.
Продуктите за плънката (без стафидите) се смесват в купа.

След като втаса тестото, се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 пръст и се намазва с маслената смес. Отгоре се наръсват стафидите.

Навива се на руло и се нарязва на 12 – 15 парчета. всяко парче се поставя легнало в добре намаслена тавичка, като се оставя разстояние между тях за втасване.

Парчетата се оставят да втасат – приблизително 20 – 25 минути. След това се пекат в предварително загрята фурна на 180*С, като тавичката е поставена в средата на фурната.

След като са готови, се оставят да изстинат за около 10 – 15 минути и се наръсват с глазурата.

Приготвяне на глазурата: от пудрата захар и прясното мляко се прави гъста каша. Ако е необходимо, се добавя повече мляко или повече захар. Прясното мляко може да се замести с лимонов сок.

Anuncios