Etiquetas

Време за приготвяне : около 1 ч. и 20 мин.
Продукти за 6 порции:
1 и 1/2 кг.свински ребърца /с по-малък кокал и с по-малко сланина/
2 глави стар лук
4 ск.чесън
3 резенчета джинджифил
2 с.л. соев сос
2 с.л. олио
прясно смлян чер пипер
1 ч.л. сол
1 зелена и 1 червена чушка,нарязани на тънки,дълги по 5 см. ивици

За соса: 1 и 1/2 с.л. царевично нишесте или 1 с.л. брашно
4 с.л. брашно
2 с.л. олио
2 ч.л. захар
2 и 1/2 с.л. оцет
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. портокалов сос
2 с.л. соев сос
2 с.л. вишновка или водка

Предварителна подготовка:
Почистваме ребърцата от сланината.Отделяме ги с нож едно от друго.Начупваме ги със сатър на парченца по 4-5 см.Нарязваме лука на кръгчета.Накълцваме чесъна и джинджифила много ситно.Ребърцата могат да се мариноват няколко часа с малко сол,чер пипер и соев сос.Смесваме в чааша всички съставки за соса.

Готвене:
1.Слагаме ребърцата в тенджера.Сипваме вода,колкото да ги покрие  и ги оставяме да поврат 15 мин.на слаб огън.Обираме пяната с лъжица.Изваждаме ги в голяма цедка и ги оставяме да се отцедят от течността.Изливаме водата и връщаме ребърцата в тенджерата.Добавяме лука,чесъна,джинжифила,соевия сос,1 с.л. олио и другите подправки.Разбъркваме и оставяме ястието да къкри 25 мин.на слаб огън,като го разбъркваме непрекъснато.
2. Запичаме ребърцата в тавичка във фурна,загрята на 190º.Междувременно запържваме ивиците чушки 2 мин.в тиганче с 1 с.л. олио,добавяме соса и разбъркваме още 1-2 мин..
Изваждаме ребърцата в голяма чиния ,изсипваме отгоре соса и чушките и ги сервираме веднага много горещи.
/рецепта от книжката “Моята кухня” на Вагенщайн/