по рецептата на Али / Recetario Canecositas

d182d0bed180d182d0b0-d0b0d0bbd0b83   d182d0bed180d182d0b0-d0b0d0bbd0b822

Продукти за белия блат:
2 яйца
50 гр.захар
50 гр. брашно
1/2 пакетче бакпулвер /при мен 1 к.л./

Продукти за кафевия блат:
2 яйца
50 гр. захар
35 гр. брашно
30 гр. шоколад за пиене на прах /при мен натурално какао,без добавка на захар/
1/2 пакетче бакпулвер /при мен 1 к.л./

За шоколадовия мус:
200 мл. сметана за разбиване
150 гр. шоколад за сладкиши
2 белтъка /аз ги избегнах,заради малкия и увеличих малко количеството на сметаната/
50мл.прясно мляко
4 листа желатин/при мен 6 листа-12 грама/
25 гр. захар

Приготвяне на блатовете :
❧ Загряваме фурната на 180º
❧ В оригиналната рецепта е описано приготвянето с кухненски робот Термомикс,аз ще ви напиша рецептата както я правих аз-с миксер.
❧ Разбиваме яйцата със захарта .
❧ Прибавяме брашното с добавения в него бакпулвер.
❧ Изсипваме сместа в застланатас хартия за печене тавичка на фурната.Разстиламе на тънък ,фин пласт.Печем 10-11 мин.
❧ Обръщаме върху плота/за да не залепне сложете фолио или хартия за печене /и отстраняваме хартията .Оставяме да изстине.
❧ Докато печем този блат ,разбиваме кафевия по същия начин,но в брашното с бакпулвера добавяме и какаото.Опичаме по същия начин.
❧ С помоща на кръгъл нож за пици /или с обикновен/нарязваме блатовете на еднакви по ширина ленти.Моите ги направих широчки,ако бяха по-тънки щеше да е по-добре.
❧ Върху хартия започваме да плетем белите и кафеви ленти като кошница.Аз ги изплетох върху стъклена купа,малко по-малка оттази,в която монтирах тортата.Така лесно обърнах плетеницата.Но ако сте по-смели от мен,действайте върху хартия.
❧ Покриваме стъклена купа/аз имам от тези огнеупорните/ с прозрачно фолио и разполагаме много внимателно плетеницата от ленти в нея.
❧ Изливаме шоколадовия мус.Покриваме с краищата на лентите/изрезките ,които ми останаха сложих в кремчето.
❧ Оставяме Шоколадовата бомба да се охлади за минимум два часа в хладилник .След това я обръщаме върху поднос и украсяваме по желание.

Приготвяне на шоколадовия мус:
❧ Желатина накисваме в студена вода .След това омекналите листенца поставяме в 50 гр. горещо мляко и бъркаме,докато се разрвори напълно.
❧ Разтапяме на водна баня натрошения шоколад/при мен първо 40 сек.в микровълновата фурна ,разбърквам хубаво и поставям за още 40 сек./
❧ Прибавяме желатиновата смес към шоколада,разбитата със захарта сметана /и разбитите белтъци/.

en español

BOMBA DE CHOCOLATE
Inspirada en la bomba de limón de Irmina del blog: El zurrón de los postres

Ingredientes:
Para el bizcocho blanco
2 huevos
50gr de azúcar
50gr de harina
1/2 sobre de levadura

Para el bizcocho de chocolate:
2 huevos
50gr de azúcar
35gr de harina
30gr de chocolate en polvo a la taza
1/2 sobre de levadura

Para el mousse:
200gr de nata para montar
150gr de chocolate nestlé postres
2 claras
50gr de leche
4 hojas gelatina
25gr de azúcar.

Preparación:
Para los bizcochos
Precalentar el horno a 180º. Con la mariposa, montar los huevos con el azúcar 4 minutos, temp. 37º, vel. 3 1/2. Programar de nuevo, 3 minutos, sin temperatura, vel. 3 1/2.
Añadir la harina y la levadura, remover a vel.2 1/2, y terminar de envolver con la espátula.
Verter la mezcla sobre la bandeja de horno forrada con papel de hornear, extenderla, que quede fina y hornear 10 ó 11 minutos.
Sacar y voltear sobre una rejilla, retiramos el papel y dejamos enfriar.Mientras se hornea éste, preparamos el de chocolate, del mismo modo, pero añadiendo el chocolate con la harina y la levadura.Una vez tenenemos los bizcochos frios, con ayuda de un cortapizza, los recortamos a tiras del mismo tamaño.
Sobre papel de horno, vamos entrelazando tiras de un color y de otro, formando como un enrejado.
Una vez tenemos el enrejado preparado, forramos con film transparente una ensaladera pequeña, un bol mediano, un molde de pirex…”transpasamos” el enrejado dentro, dejándolo cubierto. Si nos falta algún trocillo por cubrir en el borde, lo haremos con restos de tiras, como formando un puzzle.
Si nos gusta, podemos bañar un poco estos bizcochos con un almibar, yo aconsejaría solo la parte de la base, para que no se nos derrumben las paredes si las mojamos mucho.

Para el mousse:
1.-Derretir el chocolate al baño maría o en el micro, dentro de un bol a taquitos, en dos tandas, para evitar que se nos queme. Yo lo he hecho así: 40 segundos y remuevo, introduzo de nuevo el bol, 40 segundos más y sigo removiendo, los trocitos de chocolate que quedan se terminan de deshacer con el calor residual, una vez fuera del micro.
2.-Hidratamos en un plato con agua fria las hojas de gelatina. Calentamos los 50gr restantes de leche, en la th, hasta casi ebullición,unos 3 minutos a 100º, echamos la gelatina hidratada y removemos de 30 segundos a un minuto, velocidad 2 para disolverla bien. Añadimos el chocolate derretido y removemos a vel. 3. durante 1 minuto.Sacamos y reservamos en un bol para que se vaya enfriando mientras montamos nata y las claras con 25gr de azúcar.
4.-Unimos la crema de chocolate con la nata y las claras. Y lo vertemos sobre el molde que teniamos reservado. Cubrimos con los restos de bizcocho de los laterales o trozos que nos hayan sobrado y metemos en el congelador o nevera por unas seis horas.
5.- Una vez cuajada, le damos la vuelta sobre la bandeja donde la vayamos a servir, retiramos el film y adornamos al gusto, con nata montada, trufa, lacasitos…tenemos que utilizar algo que tape los bordes. /Recetario Canecositas /

Anuncios