Много бърза и вкусна закуска от родопския край по рецептата на Венс/Гответе с мен. Продукти: 4 яйца,30 мл. топла вода,10 гр. мая за хляб,2- 3 с.л. разстопено краве масло,около 100 гр. бяло саламурено сирене,320 гр. брашно,1 ч.л.сол,1 ч.л. захар.Приготвяне : В съд се натрошава маята , слага се солта , захарта и топлата вода.Разбърква се добре.Към маята се прибавят разбитите яйца , маслото и настърганото сирене.С непрекъснато разбъркване постепенно се прибавя брашното.Получената гладка каша се оставя да втаса около 30 минути.След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя отново да втаса около 15 минути.Кашникът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 -200 градуса.