Време за подготовка : 40 мин.+3 ч. и 30 мин. за втасване на тестото.Готвене : 25 мин.

Продукти за 3 фокачи :25 гр.суха мая,450 гр. брашно,сол,2 с.л.зехтин,масло за намазване на тавичката,1 яйце./По желание в тестото може да се настърже кашкавал или сирене,да се добави заапържен в зехтин лук ,нарязан на ситно колбас,бекон или сланина /

Приготвяне : В купа размесваме маята с малко топла вода/100 мл./ и 100 гр. брашно.Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за един час на стайна температура.Прибавяме в тестото още 150 мл. топла вода и 320 гр. брашно,1 к.л. сол и зехтина.Месим тестото докато се изглади добре.Оформяме го на топка ,покриваме с кърпа и оставяме да втаса 2 часа.Разделяме тестото на три,оформяме на правоъгълници с дебелина 1,5 см.върху набрашнена повърхност.Оставяме правоъгълниците да починат 30 мин. и с много остър нож правим шахматни еднакви разрези,за да получим ефекта на “дантела”.Намазваме фокачите с разбито с малко мляко яйце .Печем първо на 240º и след 10 мин. намаляме фурната на 180º и печем още около 15 мин. докато станат златисти.Сервират се топли. В тестото може да се добави настъргано сирене или кашкавал ,запържен в малко зехтин лук или нарязан на ситно колбас,сланина или бекон/

Anuncios