Време за приготвяне : 45 мин.

Продукти за 4 порции : 1 кг. зрели червени домати.2 глави стар лук,4 ск. чесън,30 гр. масло,няколко капки олио,2 с.л. брашно,1 ч.л. захар,2 кубчета концентриран бульон,1 ч.л. вегета,1 с.л. сметана или 1/2 ч.ч. прясно мляко,прясно смлян чер пипер,1 1/2 л. вода Предварителна подготовка и готвене:“Нарязвам лука на едро.Накълцвам 2 ск. чесън на ситно.Смачквам с преса другите две скилидки чесън и ги пазя за финала.Попарвам доматите в кипяща вода за 30 сек.Обелвам кожата им и ги нарязвам на парченца.Загрявам маслото и олиото в тенджера на средно силен огън.1.Запържвам лука в тенджерата 3-4 мин. ,докато пожълтее.Прибавям накълцания чесън и запържвам още 1 мин.Слагам и доматите заедно с 1 ч.л. вегета и ги задушавам 5-6 мин.,като от време на време разбърквам с дървена лопатка. 2.Сипвам 1 и 1/2 л. вода и комцентрирания бульон.Оставам супата да ври на тих огън 20 мин.Смилам зеленчуците с миксер,за да се получи пюре.Прибавям брашното,размито с малко вода и 1 ч.л. захар.Варя още 1-2 минути.Малко преди да сваля супата от огъня добавям сметана или мляко,две смачкани скилидки чесън и чер пипер.Вкусът е страхотен!”/рецептата е от книжката “Моята кухня” на Р.Вагенщайн/

Anuncios