по рецептата за “Мързеливо тесто за козунаци и козуначени кифлички” на di_ani/Гответе с мен

цитат: “Това тесто е близко до т. нар. “универсално хладилно” и може да се използва в рамките на няколко дни (като се държи в хладилник).

Продукти: 750 гр. пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко,3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване ,1 щипка сол,250 гр. захар за козунаци , но 150 гр. за кифлички
2 супени лъжици мас или масло, маргарин,100 гр. олио,½ чаена лъжичка сода бикарбонат,250 гр. кисело мляко,100 мл прясно мляко ,42 гр.( едно голямо кубче) прясна хлебна мая,аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди, портокалови кри
Приготвяне: Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маста с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително. Тестото се разделя на части около 1 кг. и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от вечерта за сутринта). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметъра зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см. Разрязват се диагонално на на 1/ 16 (на кръст и после всяко на две и на две) – получават се 16 триъгълника . Слага се в средата на широката част плънка по избор: течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето); твърд мармелад или други познати плънки за козунак, респ. кифли. Може и солени плънки – смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за “крокодила”. Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
Аз слагам първите в студена фурна и пека на 200-220° върху хартия за печене. Намазвам повърхността им леко с олио, когато леко се надуят (втасат) ги вадя, мажа с разбит жълтък с 1 с. л. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / счукани ядки , ако са солени – кашкавал и допичам да зачервяване. Готовите ги вадя, за да не се смачкат изчаквам да се охладят добре на един ред. Докато подредя следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и процедирам по същия начин.

Anuncios