по рецептата  Симиди с картофи и мед на Марабу – Гответе с мен

Продукти:
450 г брашно
20 г прясна мая
140 мл отвара от варенето на картофи
2-3 сварени и намачкани картофи
1 ч л захар
3 с л прясно мляко
2 с л мед
3 с л олио
1 ч л сол
1 яйце

Приготвяне:
❧ Маята се размива в отварата от варенето на картофите заедно със захарта.
❧ Оставя се на топло за 5-10 минути.
❧ Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта.
❧ Меси се 5-7 минути, като накрая се прибавя и олиото.
❧ Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.
❧ Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио.
❧ Купата се покрива със “свежо” фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.
❧ Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути.
❧ Разделя се на малки топчета около 20 броя по 46 гр.
❧ Нареждат се на разстояние в една голяма или две по малки кръгли намаслени с олио тави.
❧ Покриват се и се оставят да втасат 1 час.
❧ Фурната се затопля до 230 С.
❧ Симидите се пекат 7-8 минути.
❧ Изваждат се и се намазват с разбито яйце.
❧ Температурата на фурната се намалява до 200 С и симидите се пекат още 8 минути.

Anuncios