по рецептата на Бордовски/Гответе с мен

Продукти за 8 порции:380 гр. хладка вода,550 гр. типово брашно,1 с.л. оцет,1.л. сол,9 с.л. зехтин,20 гр. краве масло,250 гр. извара,зехтин за мазане.

Приготвяне:От хладката вода, брашното, оцета, 1 с.л. зехтин и солта се замесва меко, еластично тесто, което се разделя на 4 топки. Те се намазват със зехтин, поставят се в тавичка и се покриват с фолио, да починат половин час. Работния плот се намазва със зехтин.Всяка топка се разточва първо с точилка, после се дърпа с ръце, да се получи голяма, тънка, правоъгълна кора. Тя се срязва на две по дължина, разпределя се от изварата, поръсва се с 1,1/2 с.л. зехтин, след което се свиват като плик 2 банички. Поставят се в тава, намазана с 2 с.л. зехтин. Отгоре се разпределя кравето масло. Пече се в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто-кафяво. Като се извадят баничките, се поръсват с вода и завиват с хартия и кърпа за петнайсетина минути.”

Снимки на отделните етапи в оригиналната рецепта на Бордовски .

Anuncios