Paella

Паеята е типично испанско ястие.В различните части на Испания се приготвя различно-с риба,заек,пиле,но задължително присъства подправката-шафран.

Време за приготовление и готвене:около 80 мин.
Продукти:
5 суп.л. зехтин;
1 глава лук и скилидка чесън;
300 гр.ориз,
3 чаши бульон(от варенето на морските продукти),
около 1 кг.риба и морски продукти-черни миди,калмар,малки миди,стриди,скариди,лангустина или каквото обичате и каквото намерите…(в Испания на всеки рибен щанд ще ви дадат комплект от изброените от вас продукти,казвате-един комплект за паея за пет човека например…и те си знаят)
1 червена и една зелена чушка,
морков,
200 гр.зелен боб(аз не слагам,че моите не го обичат),
1 пресен домат,
200 гр.грах,
магданоз,
шафран,
лимон,
сол

Приготовление:Сварявам рибата и морските продукти(разбира се-мидите се остъргват грижливо и се издърпват брадите им),не прекаляваЙте с варенето…мидите ще станат жилави.
2.Запържвам в зехтин лук,чесън,чушките и моркова,нарязани на дълги ивички.Прибавям и домата-обелен и нарязан на кубчета.
Идва ред на ориза,разбърквам,добавям граха и наливам бульона.Нареждам парченцата риба и морски продукти .
Всичко се прави в голяма плоска тава, на газовия котлон се слага едно допълнение,специaлно за целта,което прави огъня да обхваща цялата тава.
Важно е също първо да се вари на силен огън,за да не се слепне ориза,след това се намаля.
Когато сваля от огъня паеята-поръсвам с магданоз и я завивам с фолио…да си почине.
При сервирането украсявам с лимон…