Правя ги по рецептата на pep-4о“Продукти за 10-12 катми с d около 20см.:около 400гр брашно,500 мл топла вода,щипка сол,щипка захар,,25-30гр мая,1 бр. жълтък и мазнина за мазане на сача,около 70-80 гр масло за мазане на катмите***всякакви други добавки като яйца и мляко са екстри.Приготвяне:Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти.Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто по-гъсто от палачинково, което се оставя да втаса – обемът му се увеличи поне 2-3 пъти.Разбърква се.За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук, потопени в мазнина и разбит жълтъкГребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач – така, че дебелината да стане поне 6-8 мм.Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръщаЗапича се за 1 мин и от другата страна.Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.Поръсват се по желание с шарена сол (аз със самардала), а децата ги ядат със сирене и кашкавал, в комплект с айран. “Aз слагам плънка от запечен колбас,кашкавал или сирене и салата според сезона…Така катмите заместват яденето за обяд или вечеря.Нямам сач за съжаление ,затова ги правя на електрическа планча.

Anuncios