Типично ястие от Кухнята на испанската област Мурсия.По рецептата на приятелката ми от Мурсия -Деси…и снимките на майсторката .Деси,благодаря…много вкусно ястие! Продукти за 4 порции:1 буркан нахут/garbanzos-400 гр,1 буркан сварен зрял боб-400 гр.,3-4 средни по големина картофа,10-15 бр. зелен боб,2 средни домата,1 парче тиква,1 круша ,1 глава лук,3 скилидки чесън,зехтин,бяло вино или оцет,джоджен, сол,червен пипер, колоранте/шафран/. Приготвяне:Слага се да заври вода. В нея се поставят измития и нарязан зелен боб, обеления лук (цял) и доматите, също измити, почистени и цели, като им се надупчва люспата на няколко места. Оставят се да поврат малко. Междувременно се подготвят картофите, обелени и нарязани на парчета като за яхния и тиквата, която трябва да се почисти от кората и раздели на две половинки. Едната половинка се нарязва на малки парченца, а другата се дели на две големи. Първо в тенджерата се слагат големите парчета тиква за да поврат останалите продукти за около 10 минути. После се прибавят останалата тиква, картофите и крушата (оригиналната рецепта е с едни малки круши, които се продават тук през лятото, подобно на тези нашите за ракия, но може и да се направи с каква да е сладка круша, стига тя да се нареже на парчета). Прибавя се колоранта, червения пипер, солата и джоджена на стръкче, ако е пресен и стрит, ако е сух. Към края се прибавят консервите от боб и нахут. Следващата стъпка е сгъстяването на манджата. за целта се счуква едната скилидка чесън в хаванчето и също там се вадят единия домат, лука, малко картофи, малко тиква и се правят на каша, която се връща обратно в тенджерата. и за последно се приготвя нещо като крем, което придружава всяка порция по подобен начин: счуква се чесън, прибавят се големите парчета тиква, другия домат и по малко от всичко. отново се стрива на пюре и се сипва в салсиера. Може да се направи с по – силен вкус на чесън по желание. Хубаво е да не става много рядка, за това се слага вода като за яхния долу горе.Да вие сладко!”

Anuncios