Време за приготвяне: около 2 ч. и 15 мин. в зависимост от времето,необходимо за сваряването на фасула

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч хубав зрял фасул,6-7 домата,2 глави стар лук,2 моркова,1-2 главичка целина,1-2 скилидки чесън,1 лимон,7-8 зърна чер пипер,1/2 лъжичка червен пипер,1/3 лъжичка лют червен пипер[size=7pt] по желание[/size],нарязан пресен джоджен 2 с.л.,1 кубче концентриран говежди бульон или 1 ч.л. вегета,1 ч.л. сол,1/3 ч.чаша олио…Рецептата ми е без чушка,но вчера реших да сложа…и пак стана вкусно.

Предварителна подготовка:Знаете,че е добре фасула да се накисне предварително във вода поне за една нощ.Нарязвам лука не много ситно,морковите и целината -на кубчета,чесъна на ситно.Половината домати пускам за 30 секунди в кипяща вода,обелвам кожата им и ги нарязвам на парченца.Останалите нарязвам на кръгчета.Нарязвам лимона на кръгчета. Готвене:1.Сварявам фасула на тих огън,докато омекне.Посолявам го едва след това и добавям кубче концентриран бульон или вегета.2.Задушавам лука,морковите и целината на средно силен огъ,докато поомекнат,без да загарят.Добавям червения пипер и нарязаните ситно домати и задушавам още 4-5 минути.Посолявам леко зеленчуците.3.Изсипвам фасула в тавичка,нареждам върху него задушените зеленчуци и подправките-джоджен,магданоз,чер пипер и чесън.Най -отгоре подреждам останалите домати,нарязани на кръгчета и кръгчетата лимон.Поливам ястието с 1-2 с.л. олио и го запичам около 15 мин.в умерено силна фурна.Хиляди благодарности на Р.Вагенщайн за тази чудесна рецепта!

Anuncios