по рецептата на Ауро /  La cocina de Auro

Една изключително лесна и приятна на вкус шоколадова тортичка,която хапнахме с приятели на Нова година .Не можах да снимам в разрез по обясними причини :-)Ако не обичате сладко може да намалите количеството на захарта.Рецептата е за Кухненски робот,но аз ви я пиша така,както аз я направих с обикновен електрически миксер .

Продукти:
50 гр.какао на прах/без добавена ахар
150 гр. брашно
1 ч.л. ванилена захар
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
180 гр. захар
1-2 с.л. прясно мляко
120 гр. краве масло разтопено
4 яйца

За пълнежа:
конфитюр от портокали и боровинки /или по избор -един червен и един жълт /
За сиропа:
100 гр. захар
1 винена чаша вода
ром или ликьор
За шоколадовата глазура:
200 гр. шоколад
200 мл. течна сметана
75 гр. краве масло

Приготвяне:
✳Загряваме фурната на 180º
✳Разбиваме белтъците със 100 гр. захар
✳Разбиваме жълтъците с останалата захар.
✳В голяма суха купа смесваме брашното,какаото ,бакпулвера ,ванилията и солта.
✳При непрекъснато бъркане смесваме жълтъците с прясното мляко,разтопеното /но не горещо / масло и сухата смес.
✳Прибавяме към разбитите белтъци и внимателно разбъркваме с дървена лопатка цялата смес.
✳Изсипваме сместа в тортена форма/добре е да е по-дълбока/с диаметър 24 см.,на която сме покрили стените с хартия за печене.
✳Печем в предварително загрята на 180º фурна около 45 минути.Задължително пробваме дали е опечен блата с дървена клечица.
✳Освобождаваме го от формата,поставяме върху решетка и оставяме да се охлади.
✳Срязваме блата на три /или на две,въпрос на вкус /и напръскваме със захарен сироп,който сме приготвили от водата ,захарта и ликьора
✳Съединяваме блатовете,като намазваме единият блат с портокалов конфитюр,а вторият с конфитюр от боровинки
✳Заливаме тортата с шоколадова глазура и оставяме да се охлади за няколко часа в хладилник

Приготвяне на шоколадовата глазура.На водна баня разтопяваме шоколада с добавена сметана и краве масло .Бъркаме до получаване на хомогенна смес.

Anuncios