Едва ли има някой ,който да не знае как се прави тази невероятна българска рецепта,но аз ще напиша тази,по която правя сърмичките години наред .

Време за приготвяне : около 2 часа и 30 мин.
Продукти за 6 порции:
1 кг прясно смляна свинска кайма
1 втасала кисела зелка
3 с.л. ориз
3-4 с.л. св. мас
1 ч.л. прясно смлян чер пипер
2 ч.л.сладък червен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. кимион
1 ч.ч. зелев сок
1 ч.ч. топла вода
(1/2 ч.л. лют червен пипер)
(1 гл.лук)
(100 гр. сланина)

Приготвяне :
Смесвам каймата със сол(количеството и зависи от това доколко е втасало зелето),чер и червен пипер,кимион, ориз(и ситно нарязан кромид лук,добавен по моя преценка ).Зелевите листа нарязвам с ножица на малки квадратчета със страна по около 10 см.Във всяко листенце слагам по 1 ч/л/ кайма,увивам сърмичка и леко я стискам в шепа,за да залепне.Във всяка сърмичка може да се сложи и малко сланина.Нареждам на дъното на тенджера (или глинен гювеч,както беше втози случай при мен) зелеви листа,върху тях нареждам сърмичките и сипвам по една чаша топла вода и зелев сок.Прибавям и свинската мас,ако в сърмите има сланина по малко,ако ли не-повече.На сърмичките им прилича да са по мазнички.
“Варя сърмичките около 2 часа на слаб огън.Сервирам ги горещи и после-бедна ви е фантазията!Ако ги поднесете и с хубаво червено вино,гениалната комбинация от свинско и кисело зеле ще остави незаличими спомени върху небцето ви.”Р Вагенщайн – Моята кухня

Anuncios