Снабдяваме се с една пуйчица…средна по големина…Е,ако искате може да опечета голям пуяк,но трябва значително да увеличите времето за печене.
Така….първо и най-важното е да изсушим добре птицата.За целта я избърсваме с кърпа и я оставяме на проветриво място за около час да позасъхне…Ако нямате време вземете сушоара 🙂 Това е необходимо ако искаме кожата на пуйката да стане хрупкава и златиста .
В една купичка правя смес от /количеството на подправките зависи от големината на пернатото/5 смлени ск. чесън,3-4 смлени резенчета джинджифил,1 и 1/2 ч.л. сол,2 с.л. соев сос,2 с.л. олио.1/2 ч.л. прясно смлян чер пипер и 1/2 ч.л. лют червен пипер/аз слагам сладък,заради малкия ни син/.
С тази смес намазвам отвътре и отвън птицата и я оставям за около 30 мин. да се овкуси,за да проникнат подправките дълбоко в кожата.
Правя плънката ,като запържвам ситно нарязан лук,добавям 2 ч.ч. ориз ,сол,нарязан магданоз и малко вода.Ориза трябва да остане полуготов.Ако искате може да сложите кайма в сместа,макар ,че и така е вкусно.
Напълвам пъйката и я зашивам с конец.
На дъното на големия глинен гювеч наливам 1 ч.ч. бира ,слагам ниската решетка от микровълновата фурна и върху нея подготвената пуйка.Слагам гювеча в студената фурна и постепенно увеличавам температурата до 200 градуса.така пека около 30 мин.,след което намалям температурата и пека още час.Към края на печенето махам капака и допичам ,като поливам от време на време със соса от печенето.
По същия начин пека пиле,без да го пълня,като го слагам в тавичка и предварително загрявам фурната на 200 градуса…без да го покривам и …”Няма да повярвате колко вкусно може да бъде едно печено пиле .”Както казва авторът на рецептата Раймонд Вагенщайн …а аз бих добавила и една печена пуйка …

Anuncios