Etiquetas

, ,

по рецептата на Мама Криси

Продукти за два големи щолена :
1 кг брашно
200 гр захар
/6 жълтъка/
110 гр прясна мая (равнява се на 28 гр суха)
500 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка ванилова есенция
2-3 капки бадемова есенция
щипка индийско орехче
щипка смлян карамфил
щипка сол
400 гр безсолно масло, разтопено и охладено
110 гр натрошени на ситно бадеми
400 гр стафиди
200 гр сушен касис
250 гр нарязани на ситно или настъргани лимонови и портокалови корички
450 гр марципан (по желание)
допълнително едно пакетче масло за намазване и около 250-300гр пудра захар за поръсване

За марципана /ако нямате готов/:
350 гр смлени бадеми
175 гр пудра захар (и допълнително за разточването)
175 гр кристална захар
3 големи яйца ( едното се отделя)
1/2 чаена лъжичка бадемова есенция
1 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок
1 чаена лъжичка бренди

Приготвяне на марципана: Пресяваме пудрата захар в голяма купа. Добавяме кристалната захар, 2 цели яйца и един жълтък. Разбиваме яйцата със захарта на водна баня (без да завира водата) за около 10-12 мин докато се получи пухкав крем. Преместваме купата със сместа
в друг съд със студена вода. Продължаваме да бъркаме добавяйки бадемовата есенция лимоновия сок и брендито. Бадемите се смилат колкото е възможно по-ситно и се добавят към крема. Получава се твърда паста, която доомесваме до твърдост на тесто с пудра захар. Т.к марципана съдържа сурови яйца трайността му е около една седмица в суров вид.

Приготвяне на щолена:
❄ Разтопяваме маслото , като го бъркаме непрекъснато, за да се разтопи, но без да почне а се пържи.
❄ Затопляме леко прясното мляко. В отделен съд натрошаваме маята, една супена лъжица захар и мляко, разбъркваме и оставяме да шупне.
❄ В голям съд пресяваме брашното, добавяме всичките подправки , захарта и солта и разбъркваме.Правим кладенче в средата на на брашното и слагаме маслото, млякото с маята и започваме да размесваме. Добавяме всички плодове , ядките и коричките и размесваме тестото . След като тестото се размеси добере( плодовете трябва да са равномерно разпределени) се оставя да втаса докато удвои обема си. Хубаво е тестото да втасва на по-топло място.

❄ Разделяме тестото на две равни части (за двата щолена), размесваме всяка от тях на топка. Оставяме да се отпусне няколко минути, след което разточваме леко всяка от топките тесто докато получим елипси с диагонал равен на дължината на тавичката, в която ще печем.

❄ Прегъваме тестото от едната страна, така че да покрие повече от половината. От другата страна навиваме на руло, така че да покрие прегънатия вече край. Слагаме в тавичка покрита с хартия за печене и оставяме да втаса още веднъж за около 1-2 часа ( в зависимост от температурата в стаята)

❄ Пече се в предварително загряна фурна на 180-190 градуса за около 1 час.

❄ След като извадим щолена от фурната го намазваме обилно с масло и овалваме в пудра захар. Оставяме да изстине напълно върху скара, след което го завиваме с домакинско фолио , така че да не влиза въздух.

Съхранява се на хладно до Коледа!

В някой части на Германия при приготвянето на щолена се слагат и яйца, за това количество продукти 6-7 жълтъка (белтъците не се слагат).
По желание може да се сложи и марципан . Разточва се и се слага върху тестото, след което се загъва по същият начин. Слагането на марципан е типично за района на Дрезден.
Можем да сложим няколко лъжици ром в плодовете и да ги оставим да постоят от предходната вечер, преди да замесим тестото./цитат на Мама Криси/

Anuncios