Това предястие се сервира почти във всеки испански бар-ресторант.Не знам защо е “а ла кубана”…кубинците предполагам изобщо не са чували за него !

Време за приготвяне: 45 мин.

Продукти за 4 порции:
4 яйца
400 гр. Ориз
2 ск. Чесън
1 глава лук
(риган)
½ кг. Червени домати
зехтин
захар,сол

В тенджера слагаме вода/2,5 пъти повече от количеството на ориза/.Сипаме струйка зехтин и посоляваме.Когато водата заври,сипваме ориза и варим до готовност /около 12 мин./Първо на силен огън,после на умерен и когато ориза е полуготов изключваме котлона ,похлупваме тенджерката и завиваме с кърпа.След това разсипваме ориза в 4 купички или големи чаши.
Запържваме лука с чесъна с много малко зехтин.Добавяме доматите,предварително обелени и нарязани на ситно.Прибавяме ½ ч.л. захар и посоляваме на вкус.Смиламе на пюре,докато получим хомогенна смес.(Ако имате готов сос от пържени домати,можете да го използвате )
В тиган със сгорещено олио изпържваме яйцата,докато белтъка стане златист,но жълтъчето трябва да остане рохко.
Сервираме като освобождаваме ориза от купата и гарнираме с яйце и доматено пюре.

Anuncios