Etiquetas

,

Време за приготвяне:1 ч. и 50 мин.
Продукти за 6 порции:
500 гр. кайма от телешко месо
4-5 хубави твърди патладжана
2 глави стар лук
4 домата
1 с.л. доматено пюре
3 с.л. вода
4 ск. чесън
100 гр. кашкавал
1 с.л. магданоз
½ ч.л. риган
4-5 с.л. брашно
1 ч.л. вегета
8 с.л. олио
2 ч.л. сол
прясно смлян чер пипер
(1/3 ч.л. лют червен пипер)

Предварителна подготовка:
1.Нарязваме патладжаните на дълги парчета с дебелина около 1 см.,без да ги белим.Посоляваме и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок.
2. Лука нарязваме на едро,а чесъна накълцваме на ситно.
3.Пускаме доматите в кипяща вода за 30 сек.,обелваме ги и ги нарязваме на ситно.
4. Кашкавала настъргваме.Магданоза нарязваме на ситно.

Готвене:
1. Загряваме половината олио в тенджера и запържваме лука на средно силен огън за 3-4 мин.В последната минута добавяме чесъна.Бъркаме непрекъснато с дървена лопатка.
2. Добавяме смляното месо ,като продължаваме дабъркаме.
3. Сипваме доматите и подправките,както и доматеното пюре,размито в 3 с.л. вода.Оставяме ястието да къкри 10 мин.,като често го разбъркваме.
4. През това време отцеждаме патладжаните от горчивия сок,овалвам ги в брашно и ги запържваме по 3-4 мин. от двете страни до полуготовност в останалото олио.Това става на няколко пъти,тъй като тигана не може да помере нужните ни патладжани.Пускам фурната да се загрее на 180°
5. Отцеждаме патладжаните от мазнината.Нареждаме половината в тава.Върху тях равномерно разстиламе сместта от лук,кайма и домати,отгоре нареждаме останалите патладжани и ги поръсваме с настърган кашкавал
6. Запичаме мусакатаза 15 мин. Във фурната .

Рецепта от книжката на Р.Вагенщайн “Моята кухня”

Anuncios