От къде да се сдобия със захарни кестени,които ми трябват за едно коледно рулце…мислих,мислих …и реших да си направя сладко…Без да съм сигурна в резултата ,започнах…

❧Сварих кестените в леко подсолена вода,като първо им направих кръстовидно разрезче.Когато обвивката им започна да се отделя/след около 20 мин./ги извадих от водата и внимателно ги обелих,за да запазя целостта им…Е…някои се поразчупиха,но ще ги използвам за крем.
❧Наредих кестените върху домакинска хартия,за да могат да се освободят от излишната вода/по принцип са сухи,но все пак…/
❧Сварих рядък сироп от 1 кг. захар и 3 чаши вода.Пуснах вътре кестените,около 30 бр.,но вие преценете…ако кестените ви са по -малко,направете сироп от 1/2 кг. захар.Плодът трябва да плува в сиропа,за да може да поври спокойно…Оставих кестените да престоят в сиропа няколко часа и тогава върнах сладкото на огъня…варих го/знаете…докато капчица от сиропа,капната върху студена чиния не се разлее/ .
❧Добавих по време на варенето пръчица ванилия ,3-4 зрънца карамфил и корите на един портокал и един лимон,нарязани на дълги ивици,предварително изварени в две-три води…и подсушени.
❧Ако излезе пяна,обирайте я,но със суха лъжица !

Действах така,както мама правеше сладко от зелени смокини…Получи се превъзходно сладко !

Anuncios