по рецептата на Червено Винце / BG-Mamma

Цитирам:
“За целта ви е нужна тенджера под налягане /задължително…заради вкуса/
❧Яденето става общо за 30 минути!
❧Рецептата е от една моя много скъпа приятелка в Тексас…. Не бях яла по вкусно телешко.
❧Това стана една от най-любимите рецепти на семейството ни…и невероятна вкусотия за пред гости. Ще се представите отлично и ще ви споменават като супер кулинарка…дори и да не сте…
❧Гарантирам ви че ако спазите рецептата и не видоизменяте нищо по нея, ще ядете вкусно домашно приготвено телешко !!!

Продукти за 4 порции:
1 голяма глава лук
олио и масло/количетвото зависи от големината на тенджерата/
500-600 гр. телешко месо
5-6 стръкчета пресен магданоз
1 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч. л. вегета
6 дафинови листа
10 зърна чер пипер
сол на вкус
❧по желание ако обичате леко люто прибавете 1 щипка натрошено чили

Отделно за гарнитура:
20 бр.бейби морковчета…ако нямате може и обикновени моркови-2 големи
6 картофа /средно големи/

Приготовление:
❧Главата лук се реже на полумесеци,на едри парчета, и се запържва в равни количества олио и масло.Мазнината трябва да покрие дъното на тенджерата.Като омекне лука и леко се зачерви се добавя телешкото,което предварително е нарязано на средно големи кубчета /да могат да се бодат на виличка…като хапка/ .През цялото време се бърка с дървена лъжица!
❧Като се поизпържи месото и си пусне водичка се прибавят нарязания на ситно магданоз,чубрицата,вегатата,червения пипер, зрънцата чер пипер и дафиновите листа начупени на две.
❧/ Зависи от месото…но тук при нас то понякога е сухо и не пуска водичка,тогава добавям 3 супени лъжици вода. Ако месото си има водичка..не се добавя вода./ Но гледайте преди да захлупите капака да има сосче което да покрива дъното на тенджерата!Пържи се около 8-10 минутки.
❧Разбърквате леко всичко и се затваря с капака…Намаля се огъня на средно слаб! И засичате 20 минутки! Моя котлон е на 12 степени и аз намялям на 5-6. Тоест намаляте на половина котлона…и оставяте така 20 минути да се задушава на слаб огън.
❧През това време нарязвате картофите на 4 половинки и ги варите с кората /ядат се с кората…много е вкусно! / Варят се докато се сварят,но не толкова че да станат на пюре. И морковите ако са бебета се варят отделно/тъй като се свярват бързо/ до омекване.Ако са от големите ,то се нарязват на дебели лентички с дължина около 3-4 см и се варят заедно с картофите…или отделно. Аз ги вяра отделно.
❧Когато са готови картофите се отцеждат от водата,изключва се котлона и се връщат в тенжерата в която са врели…Прибавят се морковчетата….всичко се посолява и се залива с 50 грама леко разтоепено масло…захлупват се с капак…махат се от котлона и се задушават отсрани на плота, така докато ви стане месото.
❧Севрирате месото с тази гарнитура,картофите с масло и морковчетата. Облизване на пръсти е!

Поне досега е нямало фал с тази рецепта…тоест да не се е получила!

❧МЕСОТО СЕ ЗАДУШАВА в тенжерата под налягане….а картофите и морковите се ВАРЯТ отделно в друга тенжера .И накрая не се смесват !!!
❧Като се охлади тенджерата под налягане ,се отваря и изсипва месото вече готово в чинията за сервиране… А морковите и картофите се сипват отсрани като ГАРНИТУРА…Трябва да са разделени.
За улеснснение когато имам гости…Слагам три големи стъклени купи…в едната сипвам месото.в другата картофите,в третата морковите…Ако морковите и картофите са врели заедо то имате нужда само от две купи…Така всеки си взима от всичко по малко и си слага в чинията кой колкото иска.

❧Съвет проятелски: Не променяйте…. тоест не добавяйте или отнемайте нищо от към подправките от рецептата…иначе не гарантирам за резултата.
Подчертавам го защото целта не е месото да плува в течност и вода и да се разводнява….а да се задушава в малкото сос и в маслото.И накарая става гъсто сосче…Понеже ако се сложи много вода…то месото няма да поеме подправките…и ще стане не задушено, а телешко варено…което е няма да е същото…”

Anuncios