Продукти за около 24 палачинки:

250 гр. пресято брашно

1/2 л. прясно мляко/може на половина вода/

3 големи или 4 малки яйца

2 щипки сол

1 с.л. пудра захар и 1 прахче ванилия/ако палачинките са за десерт/

1 с.л. олио

20 гр. стопено масло

Приготвяне:

Слагаме брашното в дълбок съд и правим в средата му кладенче.В него изсипваме предварително разбитите яйца.Прибавяме бавно половината от млякото,като забъркваме брашното от стените на “кладенчето” малко по малко.Когато се поеме цялата течност,разбиваме още 2-3 минути,за да стане съвсем гладка смес.Прибавяме солта,олиото,разтопеното краве масло,евентуално захарта и ванилията.След това постепенно изсипваме втората половина от течността.Похлупваме съда и оставяме на стайна температура около 1 час,преди да започнем да правим палачинките.

❧Сместта за палачинки се бърка с дървена лъжица.Може и с миксер.

❧За десертни палачинки се употребява най-фино брашно.

❧Яйцата обикновено се разбиват като за омлет,но ако искаме да получим много фини палачинки,препоръчва се белтъка да се разбие на сняг и в последния момент леко да се добави към сместа.

❧Изборът на течност е важен.Само с вода палачинките стават по-леки,но не толкова вкусни.С равни количества вода и мляко-по-плътни,а само с мляко са по-хранителни,но по-плътни.

❧С бира солените палачинки бухват повече,а с газирана вода-сладките.

❧Средното количество сол е кафена лъжичка за 250 гр.брашно.

❧Палачинките могатда се запазят в хладилник за няколко дена,увити във фолио,след това само да се претоплят.

Добро утро !