източник : La cocina de Auro

Продукти:
1 кг.филе от сьомга
зехтин
сол и черен пипер

За соса:
сока на 2 портокала/не много големи
1 праз
250 мл. течна готварска сметана
връзка кориандър
1 ч.л. царевично нишесте
2 ч.л. лек зехтин
1 ч.л. вода
сол и бял пипер

Приготвяне на портокаловия сос:
❧Нарязваме на тънки парченца праза,задушаваме го в зехтина.
❧Прибавяме портокаловия сок ,загряваме отново,но без да заври.
❧Прибавяме нишестето,предварително размито във водата.
❧Посоляваме и поръсваме с черен пипер и прибавяме сметаната.
❧Загряваме соса отново на много слаб огън,като внимаваме да не заври.
❧Накрая поръсваме с нарязания на ситно кориандър.

Сьомга:
В оригиналната рецепта рибата е опечена на фурна,но аз я приготвих само на електрическа плоча/планча/
Ако решите да печете сьомгата във фурна…Нарежете филетата с дебелина около 2 пръста и ги посолете.В загрят тиган или планча леко запечете парчетата риба,след това ги наредете в тавичка.Така ги печете около 15 мин.

Сервираме сьомгата със соса и гарнитура по желание…Аз в този случай направих любимите ми Пържени картофи с чесън и магданоз по френски.