по рецептата на Пеп-4о / Гответе с мен

Продукти:

500 мл газирана вода
1 кубче прясна мая (42гр) 
1 с л захар
1 с л сол 
около 1 кг брашно  

1 ч ч овесени ядки
по 1-2 лъж. сусам или мак за поръсване
олио за тавата и ръцете- около 3-4 л. 
1 яйце за намазване

сирене  -около 200 гр нарязано на кубчета прибл. 2х2см 
кашкавал или моцарела около 200 гр  нарязан на кубчета прибл. 2х2см 
1/2 пак масло (~60 гр) 

Приготвяне :
❧ Маята се размива в част от водата – затоплена. 
❧ Прибавят се захарта, солта и останалата вода.
❧ Омесва се тесто с брашното,докато се събере на топка .
❧ Намазва се с 1-2 лъж. олио и завива в найлонов плик/фолио,покрива се с кърпа.
❧ Оставя се да втаса – за около 1ч. на топло докато удвои обема си.
❧ Премесва се и се разделя на 2 топки – излизат около 18 броя питки,  2 тави по 9.
❧ Едната половина от тестото се разделя на 8-9 топчета, които се сплескват с намаслени ръце. 
❧ Поставя се по кубче от сиренето, моцарелата и парче масло и затваря кръгчето.
❧ Така както е – с ръбчетата нагоре се поставя  в смес от овесените ядки и семената  – в купа, притиска се, за да полепнат добре по питката
❧ Обръщат се обратно и поставят с ядките и семената нагоре. 
❧ Между оформените питки се оставя поне 2 пръста разстояние. 
❧ Намазват се с разбитото яйце и пак завиват с фолио и кърпа. 
❧ Оставят се около 15-20 мин. на топло да втасват пак. 
❧ Фурната се загрява на 200º и пекат до покафеняване на коричката. 
❧ След като се извадят се поръсват леко с вода (аз ползвам един пулвелизатор от магазините за лев – много е удобно с него, пръска по малко и  равномерно ) и завиват с кърпа за 10-на минути. 

Anuncios