източник : Готварска книга изд.Земиздат-1966 г.

Счупваме в голяма тенджера толкова яйца,от колкото искаме да направим юфката.

Заливаме с вряла вода пресята дървена пепели,разбъркваме и я оставяме да се утаи.

Пресяваме брашно …на 1 кг. брашно добавяме 200-250 гр. грис.Правим кладенче и изсипваме предварително разбитите и отмерени с чаша яйца и наполовина по обем пепелива вода.Прибавяме сол на вкус и замесваме умерено твърдо тесто.

Оставяме тестото да почине 1-2 часа.Разделяме го след това на топки,колкото юмрук,и ги разточваме на кори/ако ще правитерязана юфка,оставете корите по-дебелички/.Нареждаме корите върху чисти покривки да съхнат.

Оставяме корите да изсъхнат напълно.Натрошаваме ги леко и ги запичаме до златисто във фурната.След като юфката изстине напълно я прибираме в платнени торбички и я съхраняваме на сухо и проветриво място.

 

Бърза юфка

Замесваме умерено твърдо тесто с 2 чаши брашно,2 яйца,1 равна л. сол и хладка вода.Омесваме го добре и го разточваме на 2 не много тънки кори.Като позасъхнат корите,нарязваме ги на ленти,широки 4-5 см.Слагаме по 4-5 ленти една върху друга и ги нарязваме напречно на парчета по 1-1 1/2 см.Разстиламе ги върху покривка да се сушат 2-3 дена,като ги обръщаме от време на време или ги исушаваме в не много силна фурна.

Anuncios