по рецептата на Бордовски / Гответе с мен

Цитат:

Продукти за тестото:
около 350 гр. типово брашно/при мен бяло/
100 мл. зехтин
200 мл. кисело мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сол
сока от половин лимон
1 бакпулвер
около 50 гр. пшенично нишесте
50 гр. краве масло
1 ч.л.течен подсладител “Суитли-ултра”/при мен 1/2 ч.ч. захар/
50 гр. вода

Плънка:750 гр обелена и почистена тиква
1 ч.ч. (300 мл.) смлени орехови ядки
4 с.л. зехтин
1 ч.л. канела
2 ч.л. течен подсладител “Суитли-ултра”/при мен 1 ч.ч. захар/
1 флаконче есенция ванилия

Плънка: Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава в зехтина за петнайсетина минути,. Оставя се да изстине. После се добавят 3/4 от ореховите ядки, канелата, подсладителя и есенцията. Плънката се разбърква и е готова.

Тесто: В купа се слагат зехтина, киселото мляко, яйцето, лимоновия сок и солта. След разбъркване се добавя и пресятото с бакпулвера брашно. Замесва се меко маслено тесто, като се подсушава с нишесте. 

Разделя се тестото на 4 топки, всяка от тях пак на четири. Слагат се сдно върху друго 4 малки топчета, като се ръси с нишесте и се разточва тънка правоъгълна кора. Разстила се 1/4 от плънката и кората се навива на фитил от към дългата страна. Реже се на 12 “шайби”, които се подреждат в намаслена тавичка. Процедурата се повтаря още три пъти. Отгоре тиквеника се поръсва с останалите орехови ядки и разтопеното краве масло. Пече се в загряла фурна на 200 градуса до златисто. След като се извади се поръсва с разтворения във водата подсладител, завива се с плътна хартия и кърпа за двайсет минути. Консумира се охладен (който има търпение).”

Anuncios