Испанско национално ястие от южната част на област Валенсия

Средният ми син винаги се събира с компания в неделните дни…Последната сбирка беше в дома на най-добрият му приятел,който живее до град Елче…Върна се доста въодушевен и веднага започна да ми разказва за едно вкусно ястие,с което са ги гостили…Аррос кон костра…И нали ми е агент Nº1 ….записал рецептата точно…с уточнение ,че в оригиналната има и заек…И така,не ме остави на мира момчето,докато не приготвих и у дома това типично за Елче и околноста оризче.

Продукти:
1/2 кг.ориз
около 50 мл. зехтин
1/2 заек
1/2 пиле
2 бели наденици/около 150 гр./
2 червени наденици /около 150 гр./-chorizo
2 черни/по желание/
В Испания т.н. Морсия / Morcilla се приготвя с лук,ориз и…кръв…оттам идва черният и цвят.В България няма откъде да се намери…предполагам…така че може и да не се сложи
200 гр.сварен нахут – по желание
4-5 яйца
шафран или жълт оцветител за ястия
2-3 обелени и нарязани домата
сол
черен пипер
3 ск. чесън
магданоз
1 л.бульон от пиле
/мащерка/

Приготвяне :
❧Нарязваме пилето и заека на средни по големина парчета,посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер.
❧Запържваме ги до златисто в загрята мазнина,като в тигана сме сложили скилидките чесън,цели.
❧След това,запържваме леко и останалите наденици/без черната/
❧Извайдаме и тях при месото и в същата мазнина изсипваме нарязаните на малки парченца домати.
❧След няколко минути добавяме шафрана /оцветителя/ и ориза и бъркаме така още малко.
❧Изсипваме сместа в тава /Голяма кръгла керамична…като тази /…но аз не разполагам с такава и го направих в голямата тава -Пайера/
❧Нареждаме месото,изливаме сгорещения бульон.
❧Монтираме наденичките около месото и разпределяме наоколо сварения нахут.Поръсваме с нарязан магданоз.
❧Печем в предварително загрята на 200º фурна.
❧През това време разбиваме яйцата и ги изливаме върху готовото ястие.
❧Запичаме още малко до зачервяване на яйцатa

Вижте как приготвя този ориз El cocinero Fiel