по рецепта от книгата на Р.Вагенщайн “Моята кухня”

Продукти за 4-6 порции:
250 гр. телешка кайма
2 моркова
1 малка глава целина
2 картофа
1 глава лук
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 яйце
1 с.л. оцет
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. червено вино
1/3 ч.л. лют червен пипер/аз не сложих/
2 кубчета концентриран говежди бульон
1/2 ч.л. вегета/при мен универсална подправка/
1/2 ч.л. сол
3 с.л. олио
прясно смлян чер пипер
1 и 1/2 л. гореща вода

Предварителна подготовка :
❧Нарязваме лука на едро,морковите/аз настъргах/,целината и картофите на кубчета.
❧Разделяме внимателно жълтъка и белтъка на яйцето.
❧Смесваме каймата със солта,черния пипер и белтъка.
❧Оформяме малки топчета и ги наръсваме с 1 с.л. оцет.
❧Разбиваме жълтъка с 1 с.л. лимонов сок.

Готвене :
❧В мазнината запържваме лука,морковите и целината 3-4 мин.,като непрекъснато разбъркваме.
❧Наливаме горещата вода и след като заври,добавяме топчетата,концентрирания бульон и вегетата.
❧След около десетина минути идва редна картофите и оставяме супата да къкри със затворен капак около 20 мин.
❧Внимателно сипваме по малко бульон при жълтъка и повтаряме процедурата докато се получи равномерна хладка течност.
❧Застройваме супата със жълтъка и лимона,добавяме червеното вино,наръсвам я с магданоз и още малко чер пипер.

В този случай добавих преди застройката малко паста на буквички…заради най-малкия ми син.

Anuncios