Продукти:
9 средни по големина калмари
6 ск.чесън
50 гр. черни маслини без костилки
1 с.л. каперси
200 мл.зехтин/при мен 100 мл./
100 мл.рибен бульон/при мен 200 мл./ или 1 кубче концентриран
връзка магданоз,нарязан на ситно
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. пипер от различни цветове-бял,червен,черен
сол

Приготвяне:
❧Измиваме калмарите,почистваме ги добре и ги нарязваме на пръстенчета.Измиваме ги отново и ги подсушаваме./моите ги почистиха и нарязаха в магазина/
❧Загряваме 50 мл. зехтин/отделяме 1 с.л./,прибавяме калмарените пръстенчета и след няколко минути доливаме рибения бульон/или вода ,в която сме разтворили кубче конц.бульон/
❧Варим около 10 минути на бавен огън.
❧Нарязваме чесъна на фини парченца и го запържваме до златисто в отделената лъжица зехтин.Изваждаме го върху домакинска хартия.
❧Смесваме солта с останалия зехтин,добавяме магданоза,смления пипер,маслините и каперсите.
❧Заливаме калмарите с този сос и оставяме да клокне още няколко минути./Аз сгъстих сосчето с 2 ч.л. нишесте,но вие може да не го направите/
❧Сервираме,като украсяваме ястието с парченцата чесън , зърна от цветния пипер и магданоз.

❧рецептата е от испанско готварско списание ❧