Продукти за черешките:
200 гр.смлени бисквити
100 гр.смлени орехи
100 гр.пудра захар
150 гр. краве масло
1 яйце
няколко натрошени целувки
крокант
няколко лъжици прясно мляко
/по желание може да сложите в топките по една пияна вишна/

Приготвяне на черешките :Смесваме натрошените бисквити,кравето масло ,разбито предварително с пудрата захар,смлените орехи,яйцето,кроканта,целувките.Ако сместта е много суга добавяме лъжичка по лъжичка прясно мляко.Правим топчета с навлажнени ръце .След това ги потапяме в кафена чаша с вода,в която сме разтворили червена сладкарска боя.Веднага след това ги овалваме в захар .Слагаме им дръжки-иглички от бор …и ги остаяме на студено да се стегнат.

Приготвяне на крема : Слагаме на огъня да заври 2 1/2 ч.ч. плодов сок /череши,малини,вишни или ягоди/,разреден с ч.чаша вода.Отдръпваме го от огъня и прибавяме 4 с.л. захар и 3с.л. брашно/при мен нишесте/,размито на кашиза с 1 чаша вода.Варим крема докато капка от него,капната върху чинийка не се разлива.Аз сложих и предварително накиснати във вода 3 листа желатин…за по-сигурно /рецептата за крема е от Готварска книга -изд. Земиздат-1966 год./

Във тортена форма редим ред бисквити,ред крем,ред бисквити,ред крем…накрая намазваме тортата с разбита сметана и украсяваме с част от черешките.

 

Anuncios