Продукти:
400 гр. ориз
1 средна глава лук
2 ск. чесън
2 моркова
300 гр. карфиол или броколи/или от двете
1 тиквичка
1 средна червена чушка
2 твърди домата
200 гр. зелен боб
5-6 с.л. зрял боб от консерва
1 к.л. чер пипер
1 к.л шафран
1 ч.л. червен пипер
800 гр. бульон от варенето на зеленчуците
6 с.л. зехтин
сол,магданоз
❧Продуктите може да замените с каквото имате в повече,количеството им е ориентировъчно.

Приготвяне:
❧Нарязваме зеленчуците-зеленият боб по дължина на дълги парченца,тиквичката,чушката,моркова и лука на кубчета.Чесъна филираме.Карфиола и броколито накъсваме на малки розички.Доматите обелваме и нарязваме на парченца или настъргваме на едрото ренде.
❧Сваряваме зеленият боб в подсолена вода …,карфиола и броколито добавяме малко по-късно и веднага след това ги изваждаме в студена вода .Отделяме ги настрана.
❧В голяма тава загряваме зехтина/аз използвах скарата,но може тавата да се постави и върху по-широк котлон или специално разширение за тава за паея/.
❧Запържваме лука,чушката,тиквичката,чесъна,моркова .Като омекнат леко сипваме и доматите. Добавяме сварените зеленчуци и зрелия бял боб .
❧Разбъркваме добре,слагаме шафрана,черния и червен пипер ,ориза .Посоляваме и доливаме с топлия бульон от варенето на зеленчуците.
❧Когато ориза набъбне,поръсваме ястието с магданоз и покриваме с фолио да си “почине”.

Anuncios