Продукти:
8 средни по големина домата
10 с.л. ориз
2 ск. чесън
босилек/по желание/,магнаноз,риган
400 гр. доматено пюре
800 гр. картофи
2 гл. лук
7 с.л. зехтин
сол,чер пипер
гъби/по желание/

Приготвяне:
*Нарязваме картофите и ги бланшираме във вряла вода за около 5-6 мин.,като им добавяме 1 с.л. зехтин/олио/Изсипваме ги в намаслена тавичка и ги покриваме с нарязания на едро лук.Поръсваме с 3 с.л. мазнина.В този си вид картофите ще са готови едновременно с доматите…на тях им е необходимо по-малко време за печене.
*Отрязваме капачетата на доматите,издълбаваме ги с малка лъжичка и ги посоляваме.
*В купа приготвяме пълнежа като смесваме ориза,нарязания магданоз,босилек и риган,2 с.л. зехтин,3 с.л. доматено пюре,издълбаната част от доматките,сол ,чер пипер.Става много вкусно с гъби,но аз нямах в момента.
*Сипваме в доматките 1 к.л. мазнина и ги пълним с приготвената смес,като внимаваме да не е повече от 2/3 от отвора.
*Разреждаме останалото доматено пюре с 1 чаша вода и го изсипваме върху картофите.Нареждаме доматките и ги покриваме с капачетата.Гледаме поне на половината от височината им да има смес от картофи и пюре.
*Поръсваме с малко олио,посоляваме ,слагаме чер пипер и печем във загрята на 180 гр. фурна около 40 мин.Ако е необходимо,доливаме малко вода и ги покриваме с фолио ,за да не се припекат прекалено.

 

По идея от исп. готварско списание

Anuncios