по рецептата на Бордовски/Гответе с мен

цитирам :”Продукти за 4 порции:
600 гр. зелен фасул (жълт сорт)
5 яйца
4 с.л. зехтин
350 мл. смлени домати (2 – 3 домата, нарязани на ситно)
2 глави лук
5 – 6 скилитки чесън
1 кубче бульон (телешки или зеленчуков)
1/2 ч.л. сол
1/2 връзка магданоз

Приготвяне : Зеления фасул се почиства, като се отстраняват двата края на шушулките, измива се и се поставя в тенджера. Налива се 1 литър вода и се посолява. Вари се до пълно омекване на фасула, след което той се изважда, оцежда се, нарязва се на парчета и се поставя в тавичка. Нарязаният на ситно лук се запържва в зехтина, добавя се филетирания чесън и след около 2 минути се добавят доматите. Слагат се и около 150 мл. отвара от фасула, бульончето и сместа ври на бавен огън около 15 минути. Прибавя се соса към фасула в тавичката, залива се с разбитите яйца, всичко се разбърква, подравнява и слага във фурна. Пече се на 220 градуса до запичане на яйцата (~ 20 минути). Ястието може да се консумира топло или студено, като в чиниите се поръсва с нарязания на ситно магданоз.”

Anuncios