Продукти:
6 палачинки
2 блата за торта,по-тънки

За ябълковия мус:
500 гр. обелени ябълки от сорта Granny Smith или друг вид зелена ябълка
100 мл. Calvados /ябълков ликьор/ или мляко,ако тортата е за деца
6 листа желатин/10 гр./
500 мл. течна сметана
сока на 1 лимон

За карамелизираните ябълки:
3 обелени ябълки
50 гр.краве масло
100 гр. захар

За сиропа:
100 мл. вода
100 мл. захар
малко тъмен ром/може да го пропуснем,ако тортата е за деца/

За украса:
100 мл. топло сладко от кайсии или др. за намазване на тортата

Приготвяне:

❧ Приготвяме палачинките и блатовете/75 гр. захар,75 гр. брашно,3 яйца/с голямината на формата ,в която ще монтираме тортата/диаметър 20 см.и височина 7 см./
❧ Разбиваме сметаната без захар и запазваме в хладилника.
❧ Приготвяме карамелизираните ябълки като в тиган на слаб огън слагаме маслото,нарязаните на тънки парченца ябълки и захарта. Бъркаме ,докато станат златисти.
❧ Накисваме желатина в студена вода.
❧ Започваме ябълковият мус.Смиламе обелените и нарязани ябълки в кухненски робот,докато станат на пюре/аз използвах готово ябълково пюре,което се продава по немските щандове/. В тенджерка слагаме да заври ликьора/млякото/.Дръпваме от огъня и прибавяме добре отцедените от водата листа желатин.Разбъркваме и сипваме в ябълковата смес. Сипваме половината разбита сметана,разбъркваме добре и след това сипваме и другата половина.Разбъркваме с лимоновия сок.
❧ Приготвяме захарния сироп в микровълновата фурна на пълна мощност за 10 мин. и прибавяме ром по желание.

Монтаж:

❧ За база на тортата слагаме една от палачинките,ако е необходимо я изрязваме малко,за да влезе плътно във формата.Четири от палачинките разполагаме по стените ,така,че една част да лежи на дъното на формата,а друга да излиза малко от нея.
❧ Върху базата изсипваме половината от ябълковия мус.
❧ Върху него разполагаме единият от блатовете и с четчица го намазваме със захарния сироп.
❧ Върху него изсипваме карамелизираните ябълки.
❧ Идва ред на останалата част от ябълковия мус.
❧ Завършваме с втория блат,също напоен със сироп.
❧ Затваряме пакета с палачинките,чиито краища излизаха от формата и отгоре слагаме последната палачинка.
❧ Покриваме с фолио и оставяме в хладилника поне за 6 часа.
❧ След това внимателно десмонтираме формата и намазваме тортата с топъл мармалад или сладко,за да придобие гланц.
❧ Украсяваме тортата на вкус с шоколад,плодове,ядки…

Източник :La cocina de Auro