по метода на Бордовски / Гответе с мен

цитирам:”Продукти за 3 – 4 порции:
1 кг. свежи тиквички (4 броя)
1 кофичка кисело мляко (400 гр.)
2 стръка пресен чесън ( 2-3 скилидки стар)
1/2 връзка копър
сол на вкус
брашно за паниране
олио за пържене

Тази рецепта с гръцки произход е залегнала и в нашата кухня, станала е класика. Описвам я “Стъпка по стъпка” за начинаещи кулинари, с всичките и малки тайни, които ще пиша в скоби, за страхотен вкус.

1.Тиквичките се измиват старателно и се нарязват на “търкалета” с дебелина 1 см. Посоляват се и се оставят да пуснат сока си двайсетина минути. (Някои домакини стържат кората на тиквичките, напълно излишно е. Не бива да се режат на по-тънко, идеята е под хрупкавата обвивка да се получи кремообразна среда.)

2.”Търкалетата” се панират старателно и обилно с брашно,след което се оставят двайсетина минути да се овлажни панировката. (Пържените тиквички без брашно нямат нищо общо на вкус. Доста домакини ги пържат без паниране, с идеята да икономисат мазнина, като ги пържат във фритюрник. Според мен тогава се получава друго ястие.)”

 

 

Anuncios