Време за приготвяне: поне 3 часа
Продукти за 6 порции: 1 кг. крехко телешко месо с кокал,гърди или джолан при мен телешка опашка /
2 моркова,2 глави лук,1 главичка целина,1 корен от магданоз,1 корен от пащърнак,2-3 картофа,2-3 домата,1 дафинов лист,няколко зърна чер пипер,2 кубчета концентриран телешки бульон,1 ч.л. вегета/или универсаална подправка /,сол,1/2 с.л. настърган хрян,2 с.л. ябълков оцет,2 с.л. червено вино,1 с.л. ситно нарязан магданоз.1 с.л. нарязани листа от целина
около 2 л. студена вода.
Предварителна подготовка: Доматите пускаме във вряла вода за 30 сек.,за да обелим по-лесно кожата им.Нарязваме месото и зеленчуците на едри парчета.
Готвене: Заливаме месото със студена вода и го слагаме да заври.Когато супата заври,намаляваме силата на огъня и оставяме дакъкри на тих огън.
цитат:”Най вайното във всяка супа на основата на бульон е бульонът да е бистър.Има различни технологии,които могат да се използват.Едната е да се пусне месото в кипяща вода и след 2-3 мин. първата вода да се изхвърли.Другата,както правят китайците,е месото да постои няколко часа в студена вода,преди да се сготви.Третата и най сигурната е да се обира с лъжица пяната,после се налива малко студена вода,обира се новата пяна и т.н.-докато бульонът се избистри напълно.В някои кухни се използва кайма или ситно нарязано пилешко месо,които обират пяната.Изберете каквото ви хареса.”
Когато месото се свари,посоляваме и прибавяме концентрирания бульон ,вегетата ,морковите ,целината,лука и другитекорени и след около 15 мин. -доматите и картофите.След като всичко омекне,сваляме супата от огъня и я поръсваме с листата от целина и магданоз,подправяме с хрян,оцет,вино и смлян чер пипер и я сервираме гореща. “Класиката си е класика!” /рецепта на Р.Вагенщайн